Απεξάρτηση από νουτέλες και μερέντες-Φτιάχνουμε σπιτική πραλίνα φουντουκιού ΧΩΡΙΣ ζάχαρη
Σπιτική Χαρουπο-νουτέλα για τα παιδιά!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Οι βιομηχανίες και εταιρίες τροφίμων πόσο ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των παιδιών μας. Η νουτέλα του εμπορίου περιέχει τα παρακάτω συστατικά:
– Επεξεργασμένη, ραφιναρισμένη ζάχαρη (στα 37γρ. προιόντος, τα 21γρ είναι ζάχαρη!).
– Κακής ποιότητας οξειδωμένο φοινικέλαιο (πιθανό καρκινογόνο). Χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού κόστους για την παραγωγή του.
– Λεκιθίνη σόγιας (από σόγια γενετικά τροποποιημένη).
– Όξινο γλουταμινικό νάτριο (εθιστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος).
– Βανιλλίνη (χημικό πρόσθετο για ενίσχυση γεύσης).
– Αποβουτυρωμένο γάλα (από ζώα που τρέφονται με γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα).
– Επεξεργασμένο κακάο.
Τα ίδια συστατικά αναφέρονται και στις νουτέλες και στις μερέντες.
Ετοιμάστε μια σαφώς καλύτερη εκδοχή της νουτέλας για παιδιά, με υλικά από το σπίτι χωρίς καμία στέρηση σε γεύση και υφή!
Υλικά:
1/2 κούπα αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο (θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών)
2 μεγάλες κ. σούπας λάδι καρύδας
2-3 μουλιασμένους χουρμάδες (ή 2 κ.σ. μέλι).
4 κ.σούπας χαρουπάλευρο (αντί για κακάο)
1/2 λοβός βανίλιας (τα σποράκια του)
μια πρέζα αλάτι
Το αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο, μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας.
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε τους χουρμάδες (αντί για μέλι) στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αδειάζουμε τους χουρμάδες σε ένα πιάτο.
Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το αμυγδαλοβούτυρο και το λάδι καρύδας να ανακατευτούν καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τους χουρμάδες. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί ώσπου να πετύχουμε την πυκνότητα που θέλουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 βδομάδες
Άρθρο του Σάββα Τσανασίδη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική μας δίνει ο Vasilis Liofagos: Λοιπόν εγώ το φτιάχνω εύκολα κάθε μέρα…. Παίρνεις χαρουπάλευρο παίρνεις χουρμάδες βασιλικούς παίρνεις ταχίνι. Και αν έχεις έναν γουδοχέρι θρυμματίζεις ξηρούς καρπούς ωμούς. Μέσα στον γουδοχέρι λοιπόν ρίξε 2 κουταλιές ταχίνι κ 2 χαρουπάλευρο και με το κουτάλι ανακατέψτε μέχρι να γίνει πίσσα μαύρο… Ειλικρινά λες κ τρως μαύρη σοκολάτα τόσο γευστικό χωρίς να σε λιγώνει.
Το μείγμα χαρουπάλευρο με ταχίνι θεϊκό!!!
Και τέλος η Ευαγγελία Βλασσοπούλου στο misshealthyliving.gr μας δίνει μία άλλη παραλλαγή, χωρίς ζάχαρη, με χαρούπια!!
Αυτή τη συνταγή την “παιδεύω” εδώ και αρκετό καιρό. Έκανα πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξω στα συγκεκριμένα υλικά με τις συγκεκριμένες αναλογίες. Βλέπετε, ήθελα η μερέντα μου να μοιάζει σε γεύση και υφή όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτή του εμπορίου, χωρίς όμως φυσικά να έχει ζάχαρη, φοινικέλαιο και συντηρητικά.
Φτιάξτε τη ώστε να απολαμβάνετε μερέντα από φουντούκια νόστιμη, θρεπτική και χορταστική. Την καταναλώνουμε χωρίς τύψεις και τη δίνουμε με χαρά στα παιδιά μας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
– 150 γρ φουντούκια
– 250 γρ χουρμάδες
– 250 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα και όχι ψυγείου)
– 2 κ.σ λάδι καρύδας λιωμένο (προαιρετικά)
– 60 γρ κακάο
– 20 γρ χαρουπάλευρο (προαιρετικά αλλιώς κακάο)
– 1/2 κ.γ φυσική βανίλια
– μια τσιμπιά αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
– 70 – 100 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης (ή και περισσότερο)
Εκτέλεση:
1. Τοποθετούμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Αδειάζουμε τους χουρμάδες σε ένα πιάτο
2.Καβουρδίζουμε τα φουντούκια. Σε ένα τηγάνι τοποθετούμε τα φουντούκια και καβουρδίζουμε για 8-10 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε συνεχώς ή για ευκολία, κουνάμε το τηγάνι μπρος-πίσω. Αν τα φουντούκια έχουν φλούδα, όταν θα έχουν καβουρδιστεί, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και έπειτα τρίβουμε τη φλούδα με τα χέρια μας.
3.Τοποθετούμε τα καβουρντισμένα φουντούκια στο μπλέντερ. Προτείνω να το κάνετε σε 2 δόσεις. Θρυμματίζουμε λοιπόν πρώτα τα μισά και έπειτα τα υπόλοιπα. Συνεχίζουμε με το μπλέντερ για 2-3 λεπτά ακόμη ώστε να βγουν τα έλαια από τα φουντούκια. Θα χρειαστεί να ανοίγετε το μπλέντερ και να μαζεύετε τον πολτό από τα τοιχώματα.
4.Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλο μέλι ή σιρόπι αγαύης ή όποιο γλυκαντικό προτιμάτε. Διατηρούμε στο ψυγείο
Tip:
– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο χαρουπάλευρο ή μόνο κακάο ή να βρείτε τη χρυσή τομή αυτών των υλικών, σύμφωνα με το γούστο σας.