Παστέλι το αυθεντικό. Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Οι ρίζες του παστελιού ξεκινούν από την Ιλιάδα του Ομήρου
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι συνταγή του φίλου μας Δημήτρη που την φτιάχνουν και εκείνοι για τα παιδιά τους. Συμβουλές: αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι.
Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απιτέλεσμα βράστε λιγότερο.Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίζουμε το βράσιμο. Η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.Η συνταγή είναι σύνθεση δική μου, μετά από πειραματισμούς. Μπορεί κανείς να βάλει περισσότερο, εως 600γρ, σουσάμι για να είναι πιο πυκνό.Οι συμβουλές είναι του “Φίλου της Μέλισσας”, Θεοδόση Κατσαρού.
Ευχαριστούμε την FLIPPIA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
500 γρ ανθόμελο
500 γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμπόκέλαιο
Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας.
Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει.
Προσθέτουμε το σουσάμι
Και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα.
Ελέγχουμε το μίγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο.Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να “ανεβούν” οι φυσαλλίδες πάνω.
Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζσουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρά σουσάμι. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο)
Σε πάχος 1 εκατοστό περίπου.
Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.
Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
via cookpad.com