Η σουλτάνα νομίζω πως είναι ένα γλυκό με ηγετικά χαρακτηριστικά, όπως και το όνομα του. Είναι ζουμερό, αφράτο και όποιος το έχει δοκιμάσει πραγματικά δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε ένα κομμάτι… Το αφιερώνω στη δικιά μας Σουλτάνα που ήταν το ίδιο γλυκιά και αφράτη!!!
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (διαστάσεων 35×25). Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας μας, τα σουρώνουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Δεν τα πιέζουμε, θέλουμε να είναι αφράτα. Τα λαδώνουμε με σπορέλαιο σιγά-σιγά με ένα πινέλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν.
Ύστερα, φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking powder και τις βανίλιες. Χτυπάμε το μείγμα για ακόμη 1’ λεπτό. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας σε όλα τα φύλλα. Θέλουμε να απλωθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε πάλι μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι μέχρι να τελειώσει.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο.
via olivesandolive