Υλικά
Γέμιση:
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας αλεύρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κούπες γάλα
3 κρόκοι αυγών
2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
Ζύμη εκλέρ:
1/2 κούπα βούτυρο
1 κούπα νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κούπα αλεύρι
4 αυγά
Γλάσο:
1 κούπα νιφάδες σοκολάτας
Εκτέλεση:
Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και αφήστε στην άκρη
Χτυπήστε ελαφρά μαζί τη ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι σε μια κατσαρόλα. Σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα, χτυπάτε. Στη συνέχεια, προσθέστε τους κρόκους αυγών, ενώ χτυπάτε.Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ενώ χτυπάτε ελαφρά συνεχώς.Βράστε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν πουτίγκα.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη βανίλια και το βούτυρο να τηγάνι, ανακατεύοντας ωσότου λιώσει το βούτυρο και το μείγμα αναμειχθεί καλά. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Ρίξτε την μέσα στο μείγμα κρέμας και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200.
Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Αφήστε στην άκρη.
Ανακατέψτε το βούτυρο, το νερό και το αλάτι σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει βράση.
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά.
Μεταφέρετε σε ένα μπολ και χτυπήστε τα αυγά, ένα κάθε φορά.
Βάλτε τη ζύμη σε κορνέ. Στρώστε επιμήκεις λωρίδες ζύμης πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν εντελώς.
Βάλτε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στο κορνέ.Κόψτε τα εκλέρ στη μέση με ένα μαχαίρι και στρώστε την κρέμα στο μισό κάτω μέρος. Λιώστε τις νιφάδες σοκολάτας και τοποθετήστε σε μια ρηχή πιατέλα.
Βουτήξτε το πάνω μέρος των εκλέρ στη σοκολάτα, τοποθετήστε τα πάνω στα κομμάτια με την κρέμα και αφήστε να κρυώσουν.
Πηγή φωτογραφιών