Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα φύκια της θάλασσας είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αλγινικό οξύ και μαννιτόλη, καθώς και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα.
Τα φύκια προστατεύουν τα φυτά από θερμοπληξίες και παγοπληξίες και ενισχύουν παράλληλα την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Επιπλέον βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά ενώ διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων. Τέλος, η προσθήκη φυκιών συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.
Εδώ γεννιέται το ερώτημα: Καλά, πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε; Είναι απλό, τα φύκια θα αποτελέσουν ένα πρώτης τάξης υλικό, σαν υπόστρωμα, μαζί με άλλα ζωικά υπολείμματα, για τη λίπανση των καλλιεργειών είτε βασικό συστατικό στα κόμποστ αναδεικνύοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό θρέψης. Αρχικά, τα φύκια που θα μαζέψετε πρέπει να τα ξεπλύνετε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα ή να τα αφήσετε τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή.
Στη συνέχεια καλό είναι να τα τεμαχίσετε και να τα ανακατέψετε με τα υπολείμματα κόμποστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας. Τα αφήνετε να ζυμωθούν μαζί για έναν με δύο μήνες και έχετε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά σας!