Στην αγορά βρίσκουμε συνήθως 2 τύπους 35% και 15%. Αυτά λοιπόν τα προϊόντα έχουν σαν συστατικά κρέμα γάλακτος και καραγενάνη που είναι σταθεροποιητής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί κρέμες γάλακτος σε μπουκαλάκια σε πιο υγρή μορφή, ωστόσο αυτά τα προϊόντα δεν είναι καθαρή κρέμα γάλακτος. Περιέχουν άμυλο, γαλακτοματοποιητές, μόνο και δι-γλυκερίδια λιπαρών οξέων και άλλα συστατικά για να αντέχει στη θερμότητα αλλά και για να μην κόβει. Υπάρχει και η φυτική κρέμα γάλακτος που είναι και η χειρότερη επιλογή αφού αποτελείται κυρίως από υδρογονωμένο φυτικό λίπος (πηγή τρανς λίπους) και σόγια και… τη βρίσκεις στα ψυγεία δίπλα στη κανονική κρέμα γάλακτος-και όχι δεν είναι νηστίσιμη γιατί περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος. Υπάρχει και η έτοιμη κρέμα σαντιγί η οποία περιέχει κρέμα γάλακτος αλλά και ζάχαρη, δεξτρόζη και άλλα συστατικά. Η κρέμα γάλακτος γενικά δεν είναι συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, βλέπουμε να χρησιμοποιείται συχνά ειδικά στα ζυμαρικά και σάλτσες. Σαφώς είναι προτιμότερο οι σάλτσες που τρως να έχουν βάση τη ντομάτα η άλλα λαχανικά και το ελαιόλαδο. Μπορεί και οι δύο σάλτσες (άσπρη-κόκκινη) να έχουν παρόμοιες θερμίδες αλλά διαφέρουν πολύ στο είδος του λίπους: ακόρεστο αντί για κορεσμένο, ενώ η ντομάτα και το ελαιόλαδο προσφέρουν αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100 ml.:
Κρέμα Γάλακτος με 35% λιπαρά: Θερμίδες: 335, Υδατάνθρακες: 3 γρ., Πρωτεΐνη: 2,1 γρ., Λιπαρά: 35 γρ. (94% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Κρέμα Γάλακτος με 15% λιπαρά: Θερμίδες: 163, Υδατάνθρακες: 4 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ., Λιπαρά: 15 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Υγρή Κρέμα Γάλακτος σε μπουκαλάκι με 15% λιπαρά: Θερμίδες: 163, Υδατάνθρακες: 4 γρ., Πρωτεΐνη: 3 γρ., Λιπαρά: 15 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Φυτική Κρέμα Γάλακτος: Θερμίδες: 294, Υδατάνθρακες: 12 γρ., Πρωτεΐνη: 0,7 γρ., Λιπαρά: 27 γρ. (82% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
Έτοιμη Σαντιγί: Θερμίδες: 286, Υδατάνθρακες: 10 γρ., Πρωτεΐνη: 2,5 γρ., Λιπαρά: 26 γρ. (81% των θερμίδων προέρχεται από λιπαρά)*
*Τα ποσοστά που αναφέρονται στη συσκευασία έχουν να κάνουν με το ποσοστό λίπους με το βάρος, ωστόσο θερμιδικά το ποσοστό είναι μεγαλύτερο γιατί ανά γραμμάρια το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες η τη πρωτεΐνη.