Πρόκειται, γενικά, για ακρυλικά υδατοδιαλυτά χρώματα αυξημένης καλυπτικότητας σε υγρή μορφή ή σε σκόνη και τα οποία σε σχέση με το απλό χρώμα νερού για ξύλο (ριπουλίνη νερού) προσδίδουν μια περισσότερο ματ και “απαλή” υφή στην επιφάνεια που θα εφαρμοστούν, περίπου σαν αυτή της κιμωλίας (chalk) σκόνη της οποίας περιλαμβάνεται στα συστατικά τους και από την οποία έχει προέλθει και η ονομασία τους.
Η τεχνική παλαίωσης, συντήρησης και βαψίματος επίπλων είναι μια διαδικασία-τέχνη τόσο παλιά όσο και το …ξύλο και εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι επαγγελματίες του είδους επί …αιώνες δούλευαν ασφαλώς χωρίς την χρήση-βοήθεια αυτών των χρωμάτων …νέας γενιάς.
Με την έννοια αυτή τα χρώματα κιμωλίας δεν είναι …μονόδρομος ούτε και τα μοναδικά κατάλληλα για το βάψιμο-παλαίωση επίπλων/αντικειμένων, απλά κάνουν ευκολότερη την όλη διαδικασία, ειδικά για ερασιτέχνες στην προσπάθειά τους να δώσουν σε έπιπλα/αντικείμενα vintage, shabby shic κλπ. ύφος-όψη, με τον μικρότερο δυνατό κόπο κυρίως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της κάθε ήδη βαμμένης επιφάνειας για να δεχτεί το νέο χρώμα.
Τα συγκεκριμένα χρώματα στο εξωτερικό κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται κυρίως για την βαφή-τεχνητή παλαίωση επίπλων εδώ και δεκαετίες, στην χώρα μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα είναι εισαγόμενα και θα βρείτε πλέον και στην Ελληνική αγορά μπογιές κιμωλίας των μεγαλύτερων και πιο εγγυημένων εταιριών.
Ο βασικός τρόπος εφαρμογής δεν είναι πολύ διαφορετικός από την γενική διαδικασία βαψίματος-παλαίωσης με απλά ακρυλικά χρώματα εκτός από κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως ιδιαιτερότητες της κάθε μπογιάς/μάρκας π.χ τον βαθμό καλυπτικότητας, αν μπορεί να εφαρμοστεί ή όχι απευθείας πάνω σε μία ήδη βαμμένη, ακόμη και εντελώς λεία,”γυαλιστερή”, επιφάνεια χωρίς να προηγηθεί ιδιαίτερο τρίψιμο και πέρασμα με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι, κλπ. και με μόνη γενική διαφορά ότι στο τέλος κάθε εφαρμογής χρώματος κιμωλίας, λόγω της μεγάλης απορροφητικότητάς τους, θα πρέπει το χρώμα να “κλείσει” με το πέρασμα της επιφάνειας με διαφανές κερί (wax) αντί για το κλασσικό προστατευτικό βερνίκι που χρησιμοποιούμε κατά την χρήση απλής μπογιάς για ξύλο, ώστε να προστατευθεί πλήρως η επεξεργασμένη επιφάνεια από νερό, φθορές κλπ.
Όλες οι εταιρίες/μάρκες χρωμάτων κιμωλίας διαθέτουν και αντίστοιχα προϊόντα σε κερί ή λάδι, άχρωμα/διαφανή ή χρωματισμένα (dark wax), ανάλογα με το αν θέλετε με το τελικό φινίρισμα απλώς να προστατεύσετε ή και να σκουρύνετε ελαφρά την απόχρωση των επεξεργασμένων επιφανειών/αντικειμένων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρακτικό ειδικά για την βαφή-παλαίωση επίπλων με την κλασσική vintage άσπρη απόχρωση μπογιάς η οποία και μόνο με το τελικό πέρασμα με σκούρο κερί αποκτά την απόλυτα πειστική όψη αντικέ λευκού.
Ο τρόπος εφαρμογής του κεριού στην τελική φάση επεξεργασίας οποιασδήποτε με χρώμα κιμωλίας είναι απλός και ίδιος, όποιας εταιρίας προϊόντα και αν επιλέξετε.
Η κάθε εταιρία/μάρκα χρωμάτων έχει τις δικές της προδιαγραφές, γι΄αυτό και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες κάθε συσκευασίας που θα χρησιμοποιήσετε, πάντως σε γενικές γραμμές το πέρασμα με το διαφανές κερί είναι αναγκαίο και αυτό που “κλείνει” ουσιαστικά του πόρους του χρώματος και θα πρέπει να προηγείται υποχρεωτικά ακόμη και εάν στην συνέχεια θελήσετε να περάσετε σκουρόχρωμο κερί για καθαρά αισθητικούς λόγους.
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την όλη διαδικασία βαψίματος και δημιουργίας ελαφρά παλαιωμένης όψης, από την αρχή έως το τέλος, σε ένα ξύλινο τραπεζάκι.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των χρωμάτων κιμωλίας είναι ότι στεγνώνουν γρηγορότερα από τα απλά ακρυλικά χρώματα. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στις ήδη βαμμένες με τέτοιο χρώμα επιφάνειες αλλά και στην ίδια την μπογιά, όσο περισσότερο μένει εκτεθειμένη στον αέρα καθ΄όσον εσείς βάφετε. Γι΄αυτό και μετά λίγη ώρα, ελέγξτε αν τυχόν έχει πήξει παραπάνω απ΄όσο απαιτείται για να έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα και αν χρειάζεται αραιώστε με λίγο νερό.
Μια, επίσης, αρκετά σημαντική διαφορά των χρωμάτων κιμωλίας σε σχέση με τα απλά ακρυλικά χρώματα είναι η …διαφορά της τιμής τους.
Για τους εντελώς αρχάριους και για να έχετε μια συγκριτική ενδεικτική εικόνα:
– Η συσκευασία 1 λίτρου άσπρης ριπουλίνης νερού, που θα βρείτε έτοιμη σε όλα τα χρωματοπωλεία, ανάλογα με την ποιότητα/μάρκα, θα σας κοστίσει περίπου 7-10 ευρώ, κόστος που αυξάνεται κατά περίπου 1-2 ευρώ εάν αντί για λευκό επιλέξετε οποιαδήποτε απόχρωση, από το γενικό χρωματολόγιο κάθε εταιρίας, που επίσης θα σας φτιάξουν σε κάθε χρωματοπωλείο.
Χρώματα κιμωλίας στην ελληνική αγορά θα βρείτε σε συσκευασίες δύο βασικών κατηγοριών:
-Mικρές συσκευασίες (100-300 ml) για το βάψιμο- επεξεργασία μικρών επιφανειών-αντικειμένων π.χ κορνίζες, καθρέφτες, ξύλινα κουτιά, μικρού μεγέθους διακοσμητικά αντικείμενα ή έπιπλα κλπ. και με κόστος περίπου 3-7 ευρώ/συσκευασία.
-Συσκευασίες του 1 λίτρου υγρής μπογιάς ή σκόνη η οποία αναμεμειγμένη με νερό παρέχει αντίστοιχη ποσότητα χρώματος, για βάψιμο-επεξεργασία επίπλων και μεγάλων επιφανειών και με κόστος περίπου από 25-30 ευρώ, ενώ το κερί κοστίζει περίπου από 15-20 ευρώ, ανάλογα με την εταιρία/μάρκα. Λόγω της πολύ μεγαλύτερης καλυπτικότητας των χρωμάτων κιμωλίας σε σχέση με τα απλά χρώματα, με 1 λίτρο τέτοιας μπογιάς θα βάψετε επιφάνειες περίπου 5-6 τμ και ακόμη και για την αλλαγή χρώματος από μια σκούρα απόχρωση σε ανοικτή δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 2 χέρια, ίσως να αρκεί και το ένα, ανάλογα βεβαίως και με την ποιότητα-προδιαγραφές του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και το είδος τεχνικής παλαίωσης που θέλετε να εφαρμόσετε.
Με την πρώτη ανάγνωση μιας παρόμοιας σύγκρισης η συχνή αρχική αντίδραση είναι ότι “τα χρώματα κιμωλίας είναι ακριβά και δεν συμφέρουν παρά για την επεξεργασία μικρών αντικειμένων”. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Επιλέγοντας έναν τύπο χρώματος κιμωλίας που μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας πάνω σε ένα ήδη βαμμένο και μεγάλου μεγέθους έπιπλο χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερο τρίψιμο και πέρασμα με αστάρι, το κέρδος σε χρόνο και κόπο είναι πολύ μεγάλο ενώ και το ιδιαίτερο τελικό αποτέλεσμα που προσφέρουν τα χρώματα αυτά θα αναδειχθεί πολύ παραπάνω σε μια μεγάλου μεγέθους επιφάνεια π.χ τραπέζια, συρταριέρες, ντουλάπια κουζίνας κλπ. απ΄όσο π.χ σε ένα μικρό διακοσμητικό αντικείμενο για το βάψιμο ή την τεχνητή παλαίωση του οποίου και απλή μπογιά ξύλου να χρησιμοποιήσετε εξίσου ικανοποιητική θα είναι η τεχνητά παλαιωμένη όψη του Όλα αυτά βεβαίως ισχύουν σε περιπτώσεις ήδη βαμμένων και επεξεργασμένων επιφανειών, αφού για να βάψετε ακατέργαστο ξύλο π.χ σανίδες, μια οποιαδήποτε κατασκευή από παλέτες κλπ. το καλό τρίψιμο-λείανση του ξύλου είναι απαραίτητο όποιου είδους μπογιά και αν χρησιμοποιήσετε, για να έχετε πετυχημένο αποτέλεσμα χωρίς εξογκώματα και ανομοιομορφίες.
Το κατά πόσο λοιπόν συμφέρει η χρήση χρωμάτων κιμωλίας είναι θέμα επιλογής και εξαρτάται κυρίως από το είδος του αντικειμένου/επιφάνειας που θέλετε να επεξεργαστείτε και όπως ακριβώς και με όλα τα υλικά για κάθε μορφής μαστορέματα, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε είναι …μια δοκιμή.
Προμηθευτείτε μια μικρή συσκευασία χρώματος κιμωλίας, βάψτε ένα μικρό αντικείμενο, μια πρόχειρη ξύλινη επιφάνεια ή και ένα απλό κομμάτι ξύλου, κάντε το ίδιο στην άλλη όψη του με απλό χρώμα νερού για ξύλο, βάψτε τα πρόχειρα αυτά ξύλα με σκουρόχρωμη απλή ακρυλική μπογιά και μετά με ανοιχτόχρωμη κιμωλίας για να δείτε πόσα χέρια χρώματος θα χρειαστούν για να καλυφθεί, “παίξτε” και πειραματιστείτε με τις τεχνικές παλαίωσης για να δείτε στην πράξη το αποτέλεσμα και στην μία και στην άλλη περίπτωση ώστε να είστε βέβαιοι, πριν προχωρήσετε σε εφαρμογές πάνω σε μεγάλου μεγέθους έπιπλα, ποιο είναι το αποτέλεσμα που σας αρέσει περισσότερο και με ποιον τρόπο θα το πετύχετε ευκολότερα και οικονομικότερα.
Οι περισσότερες εταιρίες παραγωγής χρωμάτων κιμωλίας, διαθέτουν και δοκιμαστικές πολύ μικρές συσκευασίες (tester) για να μπορείτε να δοκιμάσετε στην πράξη όχι μόνο τις ιδιότητες/συμπεριφορά της μπογιάς αλλά ακόμη και την συγκεκριμένη απόχρωση που σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε, έτσι ώστε να έχετε μια πραγματική εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα πριν προχωρήσετε στην επεξεργασία μεγάλων επιφανειών-αντικειμένων.
Εφαρμογή χρώματος κιμωλίας σε τεχνική παλαίωσης και αλλαγής χρώματος από σκούρο σε άσπρο
Στις περιπτώσεις που θέλετε να συνδυάσετε βάψιμο – τεχνικές παλαίωσης και με άλλες τεχνικές όπως decoupage, κρακελέ κλπ. πάνω στο ίδιο έπιπλο-αντικείμενο δεν υπάρχει διαφορά σε σχέση με την εφαρμογή των τεχνικών αυτών σε συνδυασμό με την χρήση απλών ακρυλικών χρωμάτων.
Τα χρώματα κιμωλίας συμπεριφέρονται όπως ακριβώς και τα απλά ακρυλικά χρώματα κατά την επεξεργασία με κόλλες, βερνίκια, πατίνες κλπ. Θα δουλέψετε όλες αυτές τις επιμέρους τεχνικές κανονικά, απλά στο τέλος θα περάσετε με κερί. Αυτή είναι μια διαδικασία αναγκαία για κάθε εφαρμογή με χρώματα κιμωλίας, ανεξάρτητα από το είδος/υλικό της επιφάνειας που δουλεύετε ή τις τεχνικές που θα εφαρμόσετε, διαφορετικά το αποτέλεσμα, ειδικά σε έπιπλα, δεν θα είναι μόνιμο και θα φθαρεί.
Mε την …εισβολή του Dο Ιt Υοurself στην ζωή μας, δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξουν και …συνταγές για το πως θα δημιουργήσετε μόνοι σας χρώμα τύπου κιμωλίας από απλό χρώμα. Όλες βασίζονται στην ανάμειξη απλού πλαστικού χρώματος για τοίχους (όσο πιο ελαστικό και καλύτερης ποιότητας, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα) με ένα ακόμη συστατικό σε σκόνη-πούδρα που θα “δέσει” το χρώμα και θα προσφέρει στην …αυτοσχέδια αυτή μπογιά απαλή υφή παρεμφερή με αυτή του κανονικού χρώματος κιμωλίας. Τόσο στο internet όσο και σε περιοδικά, θα βρείτε να προτείνονται ως 2ο συστατικό στις συνταγές αυτές διάφορα υλικά σε σκόνη όπως αρμόστοκος, γύψος, κιμωλία (ανθρακικό ασβέστιο), σόδα ακόμη και απλή πούδρα-ταλκ και σε αναλογίες περίπου 2 μέρη μπογιάς και 1 μέρος σκόνης (όποιο υλικό και αν επιλέξετε).
Ανακατεύετε πολύ καλά για να διαλυθούν όλοι οι κόκκοι και αν χρειάζεται για να αποκτήσει το χρώμα την σωστή ρευστότητα προσθέτετε ελάχιστη ποσότητα χλιαρού νερού.
Δείτε εδώ την γενική διαδικασία όμως, για όλες αυτού του τύπου τις …ευρεσιτεχνίες, η μαγική λέξη πριν τις χρησιμοποιήσετε είναι …δοκιμή. Τα συστατικά δεν κοστίζουν ακριβά (ανθρακικό ασβέστιο θα βρείτε ή θα παραγγείλετε σε μεγάλα φαρμακεία), οπότε κάντε απαραιτήτως τα …πειράματά σας πάνω σε μικρές επιφάνειες και δείτε στην πράξη το αποτέλεσμα και κατά πόσο σας ικανοποιεί πριν προχωρήσετε στην κανονική εφαρμογή πάνω σε έπιπλα ή μεγάλες επιφάνειες.
Tα υγρής μορφής Chalk Paints είναι μια διαφορετική κατηγορία χρωμάτων από τα Milk Paints (χρώματα σε σκόνη) ωστόσο για το βάψιμο και εφαρμογές τεχνικών παλαίωσης σε έπιπλα μια εξίσου κορυφαία στην κατηγορία της επωνυμία Milk Paint χρωμάτων είναι η Miss Mustard Seed.
Πρόκειται για χρώματα σε μορφή πούδρας που αναμειγνύεται με νερό, με εξ΄ολοκλήρου φυσική σύνθεση στην οποία περιέχεται και κιμωλία.
Δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα τόσο στο απλό βάψιμο/αλλαγή απόχρωσης όσο και κατά την εφαρμογή κάθε μορφής τεχνικής παλαίωσης σε έπιπλα-ξύλινες επιφάνειες. Διατίθενται σε 18 αποχρώσεις τις οποίες θα βρείτε πλέον, μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρίας και στην Ελλάδα.
Και…
* Οι τιμές είναι περίπου “εναρμονισμένες” για όλες τις χώρες που κυκλοφορούν τα προϊόντα κάθε εταιρίας, έτσι με αγορές χρωμάτων κιμωλίας από eshops του εξωτερικού δεν έχετε να κερδίσετε, αντίθετα θα επιβαρυνθείτε με μεγαλύτερα έξοδα αποστολής που τελικώς θα αυξήσουν το συνολικό κόστος σε σχέση με την αγορά από ένα κατάστημα της εγχώριας αγοράς.
* Το “κλείσιμο” των πόρων του χρώματος, στην τελική φάση της εφαρμογής κεριού, είναι μια διαδικασία όχι ακαριαία και ολοκληρώνεται σταδιακά σε διάστημα αρκετών ημερών. Γι΄αυτό και έπιπλα καθημερινής χρήσης και ιδιαίτερης “καταπόνησης” π.χ κεντρικές επιφάνειες τραπεζιών μπορείτε μεν να τα χρησιμοποιήσετε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασία τους αλλά με προσοχή για να αποφύγετε φθορές και γδαρσίματα του χρώματος.
* Η ποιότητα βούρτσας-πινέλου που θα χρησιμοποιήσετε και που είναι έτσι κι αλλιώς καθοριστική για το αποτέλεσμα στο βάψιμο οποιασδήποτε επιφάνειας και με οποιονδήποτε τρόπο, κατά την χρήση χρωμάτων κιμωλίας παίζει ακόμη σημαντικότερο ρόλο.
Επιλέξτε βούρτσες-πινέλα τουλάχιστον μέτριας αν όχι πολύ καλής ποιότητας, θα σας κοστίσουν μια φορά κάτι παραπάνω αλλά θα τα έχετε για πάντα, σε σχέση με κάποια ιδιαίτερα φτηνά τα οποία ούτε μεγάλη διάρκεια ζωής θα έχουν αλλά κυρίως θα σας ταλαιπωρήσουν κατά την διαδικασία του βαψίματος και θα επηρεάσουν σίγουρα την όψη του τελικού αποτελέσματος.
* Χρώματα κιμωλίας, όπως και οποιαδήποτε άλλη ακρυλική μπογιά, μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε και με ρολό ή πιστόλι. Απλώς ειδικά στην εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης σε ξύλο το πινέλο δίνει το τελειότερο αισθητικά και πιο “φυσικό” αποτέλεσμα.
* Τεχνική παλαίωσης με κέρωμα, μπορείτε να εφαρμόσετε κανονικά, με την ίδια γενική διαδικασία (πέρασμα της επιφάνειας με κερί ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπογιάς διαφορετικής απόχρωσης και στην συνέχεια τρίψιμο ώστε κατά τόπους να φανεί το αρχικό χρώμα), χρησιμοποιώντας και χρώματα κιμωλίας αντί για απλά ακρυλικά.
* Η …μεταμόρφωση επιφανειών με απλό βάψιμο ή τεχνικές παλαίωσης δεν αφορά μόνο έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα κλπ. αλλά μπορεί να επεκταθεί σε κάθε είδους επιφάνεια δίνοντάς σας την δυνατότητα να αλλάξετε ριζικά την όψη ενός χώρου αλλάζοντας π.χ χρώμα σε εντοιχισμένα ντουλάπια-ντουλάπες, φθαρμένα ξύλινα πατώματα, ξύλινες σκάλες, πόρτες, ξύλινα κουφώματα – παντζούρια κλπ. Κάποιες από αυτές τις ιδέες που ίσως σας φαίνονται …υπερβολικές για να τις εφαρμόσετε στο σπίτι, είναι ιδανικές για την διαμόρφωση και αναμόρφωση επαγγελματικών χώρων.
* Mία ιδιαίτερα απλή και …διασκεδαστική εφαρμογή των χρωμάτων κιμωλίας και για την οποία θα χρειαστείτε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς είναι αυτή πάνω σε γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα.
Η εντελώς ματ, “απαλή” υφή, που δημιουργούν τα κάνει τα πλέον κατάλληλα για να βάψετε διάφανη βάζα, μπουκάλια κλπ. τα οποία με ένα απλό κατά τόπους τρίψιμο της μπογιάς με γυαλόχαρτο θα αποκτήσουν πολύ όμορφη “αντικέ” όψη, ενώ επιπρόσθετα μπορούν να διακοσμηθούν με την χρήση stencils, decoupage κλπ.
via soulouposeto