Με θεία μοδίστρα είχαμε μια υποψία σχετικά με τα υλικά κι ο όρος που μας είχε αποτυπωθεί ήταν “καρίνα”. Οκ, ξέραμε ότι την καρίνα την εφάρμοζε στην ανάποδη όψη του υφάσματος σε σακάκια και γιακάδες κυρίως για να γίνει το ύφασμα πιο στητό και σταθερό. Αλλά τα βιβλία μας αναφέρονταν σε interfacing, fusible web, freezer paper… Πώς να τα ζητήσεις στο ελληνικό κατάστημα; Κι έτσι άρχιζαν οι περιγραφές: “Το θέλω για να φτιάξω αυτό”, “το χρειάζομαι για απλικέ” και μετά οι συνήθεις απαντήσεις ήταν: “Δεν έχω τέτοιο πράγμα”, “Θέλεις αυτοκόλλητη, χοντρή ή λεπτή καρίνα;”, “Μήπως εννοείς χαρτί ή αράχνη;”. Μετά από πολλές δοκιμές και μελέτη μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα κάπως ξεκαθάρισαν στο μυαλό μας γι’αυτό και θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε αυτή τη γνώση!
Με τον όρο interfacing τα βιβλία εννοούν οποιαδήποτε επένδυση εφαρμόζεται στην ανάποδη όψη του υφάσματος για να γίνει πιο σταθερό. Αν συνοδεύεται από τον όρο fusible πάει να πει ότι κολλιέται με τη βοήθεια θερμότητας μέσω του σιδερώματος.
Αυτό στην Ελλάδα λέγεται γενικώς καρίνα. Κι αν εφαρμόζεται με σίδερο λέγεται αυτοκόλλητη. Μπορείς να βρεις λεπτή και χοντρή καρίνα, ανάλογα με το ύφασμα που χρησιμοποιείς. Σε ένα “ελαφρύ” ύφασμα θα χρειαστείς λεπτή κι αντίστοιχα σε ένα “βαρύ” μια πιο χοντρή. Η γυαλιστερή όψη της καρίνας είναι εκείνη που διαθέτει την κόλλα, η οποία με τη θερμότητα λιώνει και διαχέεται στις ίνες του υφάσματος. Άρα, προσοχή στην πλάκα του σιδερώματος! Η γυαλιστερή όψη κοιτάει την ανάποδη μεριά του υφάσματος.
Στο εσωτερικό του κόκκινου υφάσματος διακρίνετε αυτοκόλλητη, ελαφριά καρίνα |
Σχεδόν άκαμπτη αυτοκόλλητη καρίνα εφαρμόστηκε για να φτιάξουμε αυτά τα σημαιάκια |
Η βλιζελίνη είναι ένα είδος “μεσαίας” θερμοκολλητικής καρίνας, ιδανική για κατασκευές με ύφασμα γιατί διατηρεί πολύ στητό το ύφασμα. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε ως επένδυση στους πάνινους κύβους για να διατηρηθεί το σχήμα τους.
Στο δεξί ύφασμα έχουμε κολλήσει βλιζελίνη |
Fusible web είναι ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται πολύ στο απλικέ. Εχει την ιδιότητα να ενώνει δύο υφάσματα και πάλι με τη βοήθεια θερμότητας. Αυτό δυσκολευτήκαμε να το εντοπίσουμε στην αγορά και πάντα το ζητάμε ως “θερμοκολλητικό χαρτί για απλικέ“. Τώρα τελευταία σε κάποια καταστήματα μας το παρουσίασαν ως “αράχνη” αλλά δεν παίρνουμε όρκο ότι πρόκειται για το ίδιο υλικό. Το fusible web ίσως το έχετε βρει και σε μορφή ταινίας, την οποία την χρησιμοποιούμε σε στριφώματα και κοντέματα ρούχων.
Το Μ, οι πεταλούδες και το εσωτερικό των αυτιών σταθεροποιήθηκαν με fusible web κι έπειτα ράψαμε στο περίγραμμα |
Το freezer paper απ’ ότι ξέρουμε δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Είναι ιδανικό για στένσιλ σε ύφασμα, μιας και δεν επιτρέπει στο χρώμα να ξεφύγει από το περίγραμμα του σχεδίου.
Θερμοκολλητική βάτα βρήκαμε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με την κατασκευή παπλωμάτων και quilting ή καπιτονάρισμα, αφού η βάτα παραμένει σταθερή κάτω από το ποδαράκι της ραπτομηχανής. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε αυτή τη μαξιλαροθήκη, ώστε να της δώσουμε πιο αφράτη υφή!!
βλέπετε πώς απέκτησε όγκο το ύφασμα με την εφαρμογή της θερμοκολλητικής βάτας. |
Πώς σας φαίνεται; Δεν είναι συμπαθέστατος!!! |
Ελπίζουμε να σας βοήθησε η ανάρτηση σε περίπτωση που είχατε σχετικές απορίες και βέβαια περιμένουμε παρατηρήσεις και διορθώσεις από πιο έμπειρες crafters!
via koritsiagiaspiti