Ο φίκος είναι ένα φυτό που βρίσκεται σε πάρα πολλά σπίτια και μάλιστα είναι το φυτό που αγαπούν και πολλοί διακοσμητές εσωτερικών χώρων.
Ο Φίκος αναμφισβήτητα εμπεριέχεται στην ομάδα των γνωστών διακοσμητικών φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Μορεωδών (της Συκιάς) που αποτελείται από δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου.
Στο διαδίκτυο και σε βιβλιογραφίες μπορούμε να ανακαλύψουμε τα είδη του φίκου καθώς και οδηγίες για την καλύτερη προστασία και φροντίδα του. Παρακάτω θα κατηγοριοποιήσουμε τον φίκο σε τρία είδη ώστε να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση σε σχέση με τον τρόπο χρήσης τους.
Ο Φίκος, γνωστός για την διακόσμηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, είναι το φυτό εκείνο που λίγα ελληνικά σπίτια δεν έχουν φιλοξενήσει ακόμα. Το εντυπωσιακό φύλλωμα του το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις για την διακόσμηση καθιστικού, την διακόσμηση του μπαλκονιού μας και φυσικά για τον κήπο ή την αυλή μας.
Ο Φίκος Βενιαμίν, ο Φίκος ο ελαστικοφόρος και ο Φίκος Πουμίλα είναι τα αγαπημένα φυτά των ελληνικών νοικοκυριών και όχι μόνο. Η επιλογή και η παρουσίαση των τριών αυτών ειδών έγινε σε σχέση με το φύλλωμα τους.
Τα ποια γνωστά είδη φίκου
Το πρώτο, ο Φίκος Βενιαμίν αναφέρεται στο είδος που έχουν μικρά φύλλα, ο Φίκος ο ελαστικοφόρος για τα είδη που έχουν μεγαλύτερα φύλλα, ενώ ο Φίκος Πουμίλα στα είδη των φυτών που παρουσιάζουν αναρριχητική και έρπουσα ανάπτυξη.
Φίκος Βενιαμίν
Ο Φίκος Βενιαμίν, από τα πιο γνωστά φυτά με μικρά φύλλα μπορεί να καλύψει άνετα έναν μεγάλο χώρο, αφού σε πολλές των περιπτώσεων φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί και έχει ευαισθησία σε παγωμένα ρεύματα. Επιπλέον ποικιλίες:
- Φίκος nitida ή rubinginsa είναι παρόμοια μόνο που αναπτύσσεται με πιο κατακόρυφο τρόπο
- Ο Φίκος australis έχει την τάση να διακλαδίζεται εύκολα
- Ο Φίκος ο δελτοειδής ή ντιβερσιφόλια, έχει μικρά στρογγυλά φύλλα πάνω στους καρπούς που προτού πέσουν παίρνουν ένα πορτοκαλοκίτρινο χρώμα.
Φίκος ο ελαστικοφόρος
Ο Φίκος ο ελαστικοφόρος είναι ίσως το πιο γνωστό φυτό εσωτερικού χώρου. Είναι το ιδανικότερο φυτό για την εσωτερική διακόσμηση με φαρδιά φύλλα, σκληρά και βαθυπράσινα. Στο φυσικό του περιβάλλον (Ινδία) μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 30 εκατοστά ή και περισσότερο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται σήμερα περισσότερο είναι ο Φίκος ο ελαστικοφόρος, ο διάκοσμος και ο ρωμαλέος. Χαρακτηριστικό αυτών είναι η φυσική τάση που έχουν να ρίχνουν τα χαμηλότερα φύλλα τους, καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία. Επιπλέον ποικιλίες:
- Ο Φίκος ο ολυροειδής (βιολί), επιβλητικό φυτό με μεγάλο φύλλωμα (30 X 23 εκατοστά). Το αγαπημένο φυτό των διακοσμητών εσωτερικών χώρων. Να σημειωθεί ότι σε νεαρή ηλικία το φυτό αυτό πρέπει να δένεται πάντα σε υποστήριγμα για να διατηρηθεί κάθετος ο κορμός του.
- Ο Φίκος μπενγκχαλένσις, με χνουδωτά φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη
- Ο Φίκος ο δοεσχέριος, έχει πράσινα φύλλα με ρόδινους υπόλευκους διακριτικούς χρωματισμούς
- Ο Φίκος σχριβεριάνα, έχει φύλλα με απαλές σκιές σε αποχρώσεις του πράσινου διανθισμένες με τόνους υπόλευκου χρώματος.
Να σημειωθεί ότι οι πολύχρωμες ποικιλίες του Φίκου (οι δυο τελευταίες που αναφέρθηκαν) αναπτύσσονται πιο αργά και χρειάζονται περισσότερο φως για να διατηρήσουν τους χρωματικούς συνδυασμούς. Αγοράζετε φυτά που έχουν ζωηρό χρώμα, χωρίς κατεστραμμένα φύλλα.
Φίκος Πουμίλα
Ο Φίκος πουμίλα (μικροφυής) είναι φυτό με μικρά σχεδόν στρογγυλά φύλλα πλάτους ενός εκατοστού και επιμήκεις λεπτούς βλαστούς. Ενδείκνυται για διακόσμηση εξωτερικών χώρων αφού αν το αφήσουμε να αναρριχηθεί σε τοίχο θα τον καλύψει γρήγορα και θα σχηματίσει ένα πυκνό, πράσινο χλοοτάπητα.
Μπορούμε επίσης να τον τοποθετήσουμε σε κρεμαστές γλάστρες και σε γυάλινα δοχεία (τερράριουμ) και να αναπτυχθεί ιδανικά. Στην περίπτωση που έχουμε αυλή με πασσάλους από βρύα (ή άλλα υποστηρίγματα) μπορεί επίσης να αναρριχηθεί όμορφα. Η καταγωγή του είναι από Κίνα και Ιαπωνία. Επιπλέον ποικιλίες:
- Ο Φίκος radicans ο ποικιλόχρωμος, αναρριχητικό είδος που χρειάζεται περισσότερο φωτισμό για να διατηρήσει το φύλλωμα του μήκος 5 εκατοστών.
Κανένα από τα φυτά δεν πρέπει να είναι ζαρωμένα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρουσιάζουν σημεία νέας ανάπτυξης.
via spitikaidiakosmisi