Πως φυτεύω και καλλιεργώ Κρόκο Κοζάνης (Σαφράν) σε γλάστρα στο Σπίτι

Είναι λάθος να πιστεύεις ότι ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το Σαφράν χρειάζεται τεράστια χωράφια. Μπορείς να φυτέψεις Κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα στο σπίτι σου και παρακάτω θα βρεις τις οδηγίες.

Το σαφράν είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό που προέρχεται από το λουλούδι Crocus sativus . Είναι γνωστό για το ζωντανό του χρώμα, τη μοναδική του γεύση και μια σειρά από ιδιότητες και οφέλη για την υγεία..

Πώς να φυτέψω Κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα

Πώς φυτεύω και καλλιεργώ Κρόκο Κοζάνης σε γλάστρα

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες

Η επιλογή της κατάλληλης γλάστρας είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα στην κηπουρική με σαφράν. Οι κρόκοι σαφράν ευδοκιμούν σε γλάστρες που στραγγίζουν καλά και έχουν βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστά και διάμετρο 20-30 εκατοστά. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γλάστρα έχει επαρκείς οπές αποστράγγισης. Οι γλάστρες από τερακότα ή υφασμάτινες που αναπνέουν είναι ιδανικές καθώς επιτρέπουν στο χώμα να στεγνώσει πιο ομοιόμορφα, αποτρέποντας τη σήψη των ριζών.

Καλλιέργεια Πιπεριών σε Κρεμαστές Πλαστικές Σακούλες

Χώμα και φύτευση

Βόλβοί Κρόκου Κοζάνης για φύτευση σε γλάστρα

Οι βολβοί κρόκου απαιτούν χαλαρό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα με εξαιρετική αποστράγγιση. Ένα μείγμα από δύο μέρη χώματος για γλάστρες με ένα μέρος χοντρής άμμου ή περλίτη παρέχει την ιδανική υφή και αποστράγγιση. Φυτέψτε τους βολβούς σε περίπου 10 εκατοστά βάθος με το μυτερό άκρο προς τα πάνω, αφήνοντάς τους απόσταση περίπου 8 εκατοστών μεταξύ τους. Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψετε βολβούς κρόκου είναι στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, πριν από την έναρξη των ψυχρότερων θερμοκρασιών.

Related Post

Δείτε ακόμη Καλλιέργεια Φρούτων Και Λαχανικών Από ΑΠΟΦΑΓΙΑ: 20 Τρέλες Συμβουλές Κηπουρικής που θα σας Καταπλήξουν

Τοποθεσία και κλίμα

Τοποθετήστε τις γλάστρες σε σημείο που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακού φωτός καθημερινά. Τα φυτά σαφράν είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία και προτιμούν τον ήλιο, αλλά σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα, κάποια απογευματινή σκιά μπορεί να είναι ευεργετική για να αποτρέψει την υπερθέρμανση του χώματος. Αν και οι κρόκοι σαφράν είναι πολυετείς σε θερμά κλίματα, σε ψυχρότερα μπορείτε να βάζετε τις γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους ή σε περιβάλλον χωρίς παγετό.

Πότισμα και λίπανση

Κρόκος Κοζάνης σε γλάστρα

Ποτίστε τους βολβούς με φειδώ. Πριν από το στάδιο της βλάστησης, διατηρήστε το χώμα ελαφρώς υγρό. Αυξήστε το πότισμα καθώς εμφανίζονται πράσινοι βλαστοί, αλλά αφήνετε πάντα το χώμα να στεγνώσει μεταξύ των ποτισμάτων για να αποτρέψετε τη σήψη των βολβών. Λιπάνετε τα φυτά σαφράν σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη και την άνθησή τους.

Συγκομιδή σαφράν

Συγκομιδή Κρόκου Κοζάνης σε γλάστρα

Τα άνθη του σαφράν ανθίζουν μία φορά το χρόνο σε περίοδο 1-2 εβδομάδων, συνήθως το φθινόπωρο. Κάθε λουλούδι θα παράγει τρία κόκκινα στίγματα, τα οποία είναι το μπαχαρικό σαφράν. Μαζέψτε τα στίγματα την ίδια μέρα που ανοίγουν τα λουλούδια, χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκια και στεγνώστε τα σε χαρτοπετσέτα μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Αποθηκεύστε το αποξηραμένο σαφράν σε αεροστεγές δοχείο μακριά από το φως για να διατηρήσετε τη γεύση και το χρώμα του.

Φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους

Μετά την περίοδο της ανθοφορίας, το φυτό σαφράν θα αρχίσει να κιτρινίζει και θα μαραθεί. Μειώστε το πότισμα στο ελάχιστο κατά τη διάρκεια αυτής της αδρανούς φάσης. Εάν ζείτε σε ψυχρότερο κλίμα, σκεφτείτε να μετακινήσετε τις γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους ή σε προστατευμένη περιοχή μέχρι την επόμενη σεζόν. Κάθε χρόνο, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μετατοπίζετε τους βολβούς και να αλλάζετε το χώμα για να αποτρέψετε τον υπερπληθυσμό και να ανανεώσετε τα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε ακόμη 6 Εύκολοι Τρόποι Καλλιέργειας Φρούτων, Λαχανικών και Ξηρών Καρπών

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
Jim Taylor

Recent Posts

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Πώς να Καθαρίσετε μια Ακρυλική Μπανιέρα Χωρίς Τρίψιμο και Χημικές Ουσίες

Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More

29 Απριλίου, 2024

Γιατί Πρέπει να Βάλετε Οδοντόκρεμα στο Καζανάκι της Τουαλέτας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More

29 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα