Πώς να βγάλετε χρώματα και μπογιές από τα ρούχα: 3 Μέθοδοι που λειτουργούν πραγματικά σύμφωνα με 3 Ειδικούς στο χρώμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς όπως θα δείτε παρακάτω μπορείτε να βγάλετε από τα ρούχα οποιοδήποτε είδος χρώματος και μπογιάς. Είτε πρόκειται για ακρυλικό, πλαστικό ή λαδομπογιά θα έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.

Αν δεν είσαι πολύ προσεκτικός όταν βάφεις στο σπίτι σου και γεμίζεις τα ρούχα σου χρώματα τότε ίσως σου χαλάσει λίγο η διάθεση της δημιουργίας. Και εντάξει να φοράς ρούχα εργασίας, αλλά για φαντάσου να καταστρέψεις ένα ρούχο το οποίο αγαπάς και θες να το φοράς και έξω.

Το βασικό με τους λεκέδες από χρώμα είναι να καθαρίζονται όσο είναι ακόμα νωποί για να μην εισχωρήσουν στις ίνες των ρούχων. Επίσης δουλειά μπορεί να κάνει και το μούλιασμα του ρούχου. Αυτό που μας ήταν ασαφές μέχρι σήμερα είναι τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τους λεκέδες γιατί κάτι που μπορεί να λειτουργήσει για έναν λεκέ μπορεί να μην λειτουργεί γι άλλον.

Έχουμε λοιπόν οριστικές απαντήσεις από τρεις ειδικούς στον τομέα: έναν επιστήμονα περιποίησης υφασμάτων στην Tide, έναν διευθυντή στεγνοκαθαρηστηρίου και έναν πωλήτη από το Benjamin Moore ο οποίος μάλιστα δίνει τακτικά συμβουλες σχετικά με τους λεκέδες από χρώμα. Με την ευκαιρία διάβασε επίσης Πώς να Καθαρίσετε Λεκέδες Φρούτων από Όλα τα Είδη Ρούχων

Σχετικά με τους ειδικούς

Ο Tony Trusty είναι ιδιοκτήτης και χειριστής του Shamrock Cleaners στο Tallahassee της Φλόριντα. Ασχολείται με το στεγνό καθάρισμα εδώ και οκτώ χρόνια.

Η Sherri Randall, PhD, είναι ανώτερη διευθύντρια της Tide Research & Development και ερευνητής. Έχει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στη φροντίδα υφασμάτων.

Ο Cameron Mitchell είναι πωλητής σε ένα κατάστημα Benjamin Moore στο Knoxville του Tennessee. Βρίσκεται στον κλάδο εδώ και πέντε χρόνια και βοηθά τακτικά τους πελάτες με τις ερωτήσεις τους για την αφαίρεση λεκέδων.

Έγινε κριτική για την ακρίβεια από: Mary Marlowe Leverette, μια εξαιρετικά αναγνωρισμένη ειδικός στη φροντίδα υφασμάτων, την αφαίρεση λεκέδων και τη φροντίδα του σπιτιού με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας.

Τι να κάνεις πρωτού ξεκινήσεις

Αρχικά έλεγξε την συσκευασία του χρώματος να δεις αν έχεις συγκεκριμένες οδηγίες για τον καθαρισμό των λεκέδων από τα ρούχα και τα υφάσματα.

Προσδιόρισε την κατάσταση του χρώματος αν είναι υγρή ή στεγνή

Ο Tony Trusty αναφέρει “Η αφαίρεση λεκέδων είναι σαφώς ευκολότερη αν το χρώμα είναι ακόμα υγρό. Αν στεγνώσει μειώνεται σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας”. Γιατί συμβαίνει αυτό: Καθώς στεγνώνει το χρώμα τα συστατικά του σκληραίνουν μέσα στις ίνες των ρούχων. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν συνδετικά με νερό ή λάδι, χρωστικές ουσίες και στερεά – τα οποία, μαζί, δημιουργούν ένα σκληρό, συνεχές, ανθεκτικό στο τρίψιμο φιλμ. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το είδος του λεκέ και το είδος του χρώματος, θα έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν το φροντίσετε όσο είναι ακόμα φρέσκο.

Προσδιορίστε το είδος της μπογιάς και του χρώματος

Ana Rocio Garcia Franco/Getty Images

Τα χρώματα είναι είτε με βάση το νερό είτε το λάδι. Όπως αντιλαμβάνεστε η δεύτερη κατηγορία είναι πολύ πιο δύσκολη. Σύμφωνα με τον Cameron Mitchell ” Η λαδομπογιά αφαιρείται πιο δύσκολα λόγω των ρητινών που χρησιμοποιεί. Έχει αλκυδική ρητίνη, η οποία είναι σκληρυντικός παράγοντα”.

Η Sherri Randall, PhD, ανώτερη διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης στο Tide, προσθέτει ότι “το χρώμα με βάση το λάδι είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί επειδή τα λάδια δεν διαλύονται καλά στο νερό”. Παρόλο που τα απορρυπαντικά υψηλής ποιότητας έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν πολλούς τύπους λαδιών, η λαδομπογιά απαιτεί τον σωστό χρόνο και τις τεχνικές.

Πώς να αφαιρέσετε πλαστικό χρώμα ή ακρυλικό από τα ρούχα

Το πλαστικό χρώμα και το ακρυλικό έχουν σαν βάση το νερό οπότε είναι υδροδαλυτά, αλλά πρέπει να δράσετε γρήγορα όταν πέσουν σε ρούχο. Σημειώστε εδώ οτι αν δεν έχει την δυνατότητα να τους καθαρίσετε αμέσως τότε ρίξτε ζεστό νερό επάνω για να μην στεγνώσουν.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ζεστό νερό
  • Αμβλύ εργαλείο, όπως ένα κουτάλι ή μια παλιά πιστωτική κάρτα
  • Βαμβάκι ή πετσέτα
  • Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • Κουβά (προαιρετικό)

Βήμα 1: Αφαιρέστε την περίσσεια χρώματος

Με ένα αμβλύ εργαλείο, όπως η άκρη ενός κουταλιού ή μια παλιά πιστωτική κάρτα, αφαιρέστε το εξτρά χρώμα. Ξύστε απαλά προς τα μέσα, προς το κέντρο του λεκέ, για να αποφύγετε την εξάπλωση στο υπόλοιπο ύφασμα.

Βήμα 2: Ταμπονάρετε με ένα κομμάτι βαμβάκι

Στη συνέχεια, ταμπονάρετε τον λεκέ με ένα βαμβάκι ή λευκή πετσέτα. (Χρησιμοποιώντας ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα, θα μπορείτε να δείτε πόση μπογιά μεταφέρεται, εκτός και αν έχετε να κάνετε με λευκή μπογιά, φυσικά.)

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό τμήμα του βαμβακιού ή της πετσέτας για κάθε λεκέ.Επαναλάβετε μέχρι να φύγει εντελώς

Βήμα 3: Ξεπλύνετε την περιοχή με νερό

Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ξεπλύνετε καλά τον λεκέ για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια. Φροντίστε να ρέει το νερό από το πίσω μέρος του λεκέ, ώστε το χρώμα να μην ενσωματωθεί περαιτέρω στις ίνες του υφάσματος.

Related Post

Βήμα 4: Προεπεξεργαστείτε τον λεκέ

Εφαρμόστε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων στον λεκέ, χρησιμοποιώντας ίσα ίσα για να τον απλωθεί. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα ζεστού νερού για να δημιουργήσετε αφρό και εφαρμόστε απαλά το διάλυμα στον λεκέ με τα δάχτυλά σας. (Μην τρίβετε το ύφασμα μεταξύ τους, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει τις ίνες και να εξαπλωθεί ο λεκές σε άλλα μέρη του ρούχου.) Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για 15 λεπτά. Αυτό το συνιστά ο Randall από το Tide Ultra Stain Release, ενώ ο Trusty λέει ότι το σαπούνι πιάτων είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τούτου λεχθέντος, θα χρειαστείτε τελικά ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου αργότερα στη διαδικασία για να αφαιρέσετε τις χρωστικές, σημειώνει ο Randall.

Βήμα 5: Μουλιάστε το ρούχο

Mariakray/Getty Images

Αν και αυτό το βήμα είναι προαιρετικό, ο Randall το συνιστά ανεπιφύλακτα. Για ιδιαίτερα σκληρούς λεκέδες, μουλιάστε το λεκιασμένο ρούχο σε έναν κουβά γεμάτο με 1/4 φλιτζάνι υγρό απορρυπαντικό ρούχων ανά 2 λίτρα ζεστού νερού για μία ώρα.

Βήμα 6: Πλύνετε το ρούχο

Αφήνοντας το απορρυπαντικό επάνω στον λεκέ, ρίξτε το ρούχο στο πλυντήριο (ή πλύνετε στο χέρι αν αυτό συνιστάται για το ρούχο σας). Χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που επιτρέπεται για το ρούχο, σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του, και μια πλήρη δόση απορρυπαντικού πλυντηρίου.

Βήμα 7: Στεγνώστε το ρούχο

Μόλις φύγει τελείως ο λεκές, στεγνώστε το ρούχο όπως θα κάνατε συνήθως.

Πώς να βγάλετε το χρώμα με βάση το λάδι από τα ρούχα

Γνωρίζετε τη φράση «έλαιο και νερό δεν αναμειγνύονται»; Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η πρόκληση σας με τους λεκέδες με βάση το λάδι. Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι εγκεκριμένες από τους ειδικούς συμβουλές και τεχνικές θα σας βοηθήσουν να τις βγάλετε έξω—και όσο πιο γρήγορα τις δοκιμάσετε, τόσο το καλύτερο.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Αμβλύ όργανο, όπως ένα κουτάλι ή μια παλιά πιστωτική κάρτα
  • Βαμβάκι ή παλιά πετσέτα
  • Διαλυτικό βαφής (νέφτι) ή οινόπνευμα εντριβής
  • Χαρτοπετσέτες
  • Σφουγγάρι ή κουρέλι
  • Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • Ζεστό νερό
  • Κουβά

Βήμα 1: Αφαιρέστε την περίσσεια χρώματος

Ξύστε απαλά τον υγρό λεκέ με ένα κουτάλι, την άκρη μιας παλιάς πιστωτικής κάρτας ή ένα παρόμοιο αμβλύ εργαλείο για να αφαιρέσετε την περίσσεια μπογιάς. Δουλέψτε προς το κέντρο του λεκέ για να μην τον απλώσετε κατά λάθος.

Βήμα 2: Ταμπονάρετε με ένα κομμάτι βαμβάκι

Ταμπονάρετε οποιοδήποτε υγρό χρώμα που έχει απομείνει με ένα κομμάτι βαμβάκι ή μια παλιά πετσέτα μέχρι να μην μεταφέρεται πλέον το χρώμα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό μέρος του βαμβακιού ή της πετσέτας με σημείο λεκέ, ώστε να μην μεταφέρετε το χρώμα.

Βήμα 3: Δοκίμασε το ρούχο με διαλυτικό χρώματος

Το διαλυτικό χρώματος δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ύφασμα και μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα, ειδικά τα ευαίσθητα. Πριν το εφαρμόσετε σε ολόκληρο τον λεκέ, δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή. Εάν προκύψει ζημιά, μεταβείτε στο Βήμα 6 για να χρησιμοποιήσετε μια πιο ήπια μέθοδο (απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων) ή πηγαίνετε το προϊόν σας σε έναν επαγγελματία. Εάν όχι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 4: Εφαρμόστε διαλυτικό χρώμα στον λεκέ

Γυρίστε το ρούχο προς τα έξω και βάλτε πάνω στον λεκέ μερικές στρώσεις χαρτοπετσέτας. Με ένα σφουγγάρι ή ένα πανάκι βρεγμένο με διαλυτικό χρώματος (ή ένα υποκατάστατο όπως οινόπνευμα), πιέστε το ελαφρά πάνω στο λεκέ. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό μέρος του σφουγγαριού ή του πανιού κάθε φορά που σκουπίζετε τον λεκέ, επαναλαμβάνοντας μέχρι να μην υπάρχει άλλη μεταφορά χρώματος.

Βήμα 5: Ξεπλύνετε

Ξεπλύνετε την περιοχή με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε το αραιωμένο χρώμα από το ρούχο σας. Ξεπλύνετε από το πίσω μέρος προς τα εμπρός για να αποτρέψετε τον λεκέ να μεταφερθεί περισσότερο στις ίνες του υφάσματος.

Βήμα 6: Εφαρμόστε υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου

Στη συνέχεια, εφαρμόστε αρκετό υγρό απορρυπαντικό ρούχων για να ποτίσει ο λεκές. Προσθέστε λίγο νερό για να αφρίσει και απλώστε το απαλά στον λεκέ με τα δάχτυλά σας. Αφήστε το να καθίσει για 15 λεπτά.

Βήμα 7: Μουλιάστε το ρούχο

Γεμίστε έναν κουβά με 2 λίτρα ζεστό νερό και 1/4 φλιτζάνι υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Αφήστε το να μουλιάσει για μία ώρα. Αν και αυτό το βήμα είναι προαιρετικό για λεκέδες με βάση το νερό, ο Randall λέει ότι είναι απαραίτητο για τους λεκέδες με βάση το λάδι, οι οποίοι είναι πιο δύσκολο να βγουν.

Βήμα 8: Πλύσιμο στο χέρι

Οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των χρωμάτων με βάση το λάδι είναι σκληροί και πρέπει να αφαιρεθούν πλήρως. Είναι καλύτερο να πλένετε το αντικείμενο σας στο χέρι για να αποτρέψετε τη μεταφορά του διαλύτη σε άλλα ρούχα στο πλυντήριο. Ο αγαπημένος μου τρόπος για να το κάνω αυτό είναι να ανακατεύω νερό και μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πλυντηρίου ρούχων σε μια λεκάνη, να προσθέτω το ρούχο, να το περιστρέφω απαλά για να κάνει αφρό και να το μουλιάζω για έως και 30 λεπτά πριν το ξέπλυμα.

Βήμα 9: Επιθεωρήστε τον λεκέ

Ενώ το αντικείμενο σας είναι ακόμα υγρό, επιθεωρήστε το για να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει εξαφανιστεί εντελώς. Εάν δεν είναι, επαναλάβετε τα βήματα 6-9.

Βήμα 10: Στεγνώστε το ρούχο

Μόλις επιβεβαιώσετε ότι ο λεκές έχει φύγει, κρεμάστε το ρούχο σας για να στεγνώσει στον αέρα. Εάν κάποιο υπόλειμμα διαλύτη παγιδευτεί στις ίνες, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος πυρκαγιάς για να το τοποθετήσετε σε ζεστό στεγνωτήριο.

Πηγές:

  • Sherri Randall, PhD, Ανώτερη Διευθύντρια Ε&Α και ερευνητής στο Tide.
  • Tony Trusty, ιδιοκτήτης και χειριστής της Shamrock Cleaners.
  • Cameron Mitchell, πωλητής στο Benjamin Moore.
  • Persil: “How to Get Paint Out of Clothes”
  • Home Depot: “Indoor Paint Buying Guide”
  • American Chemical Society: “What’s in Your Paintbox?”
  • Rd: “How to Get Paint Out of Clothes: 3 Methods That Actually Work”
© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

Οι επαγγελματίες καθαρισμού απαντούν: 5 καθαριστικά προϊόντα που δεν χρειάζεστε

Το να έχετε ένα καθαρό σπίτι δεν είναι εύκολο, ακόμη και με όλα τα προϊόντα… Read More

26 Απριλίου, 2024

Τα 12 καλύτερα έξυπνα κόλπα για να γίνετε επαγγελματίες Σεφ στην κουζίνα

Για μερικούς ανθρώπους, η κουζίνα είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού, ενώ άλλοι προτιμούν να… Read More

26 Απριλίου, 2024

Είναι αλήθεια τόσο κακό να σπάτε τα σπυράκια σας; Εδώ θα βρείτε την απάντηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επιθυμία να σπάσετε ένα σπυράκι τη στιγμή που θα… Read More

26 Απριλίου, 2024

10 Είδη Γυναικείων Παπουτσιών που Δεν Είναι Τόσο Μοντέρνα όσο Φαίνονται

Όχι μόνο μοντέρνα, αλλά και πολλά γνωστά είδη παπουτσιών συχνά αποδεικνύονται μη πρακτικά. Η αγορά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Έξυπνα Κόλπα για να Ξυπνήσετε Γρήγορα το Πρωί

Το πρωί, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ειδικά αν πάνε στη δουλειά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Το Κοτοπουλάκι δεν το πλένουμε με νεράκι

Για τη διατήρηση της υγείας μας, είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα προϊόντα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται… Read More

25 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα