Το δίσεκτο έτος είναι αυτό που ο Φεβρουάριος έχει μια επιπλέον μέρα αντί δηλαδή για 28 ημέρες έχει 29. Αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια.
Στο δίσεκτο έτος ο χρόνος έχει 366 μέρες αντί 365 που έχει τα υπόλοιπα έτη. Αυτή η επιπλέον μέρα διορθώνει ουσιαστικά τα χρονικά σφάλματα από την περιστροφή της γης που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό.
Τα σφάλματα αυτά οφείλονται στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το ημερολόγιο που χρησιμοποιείται από τον Δυτικό κόσμο, στο οποίο κάθε έτος διαρκεί περίπου 6 ώρες περισσότερο από τις 365 μέρες του έτους.
Ο Ιούλιος Καίσαρας, θέσπισε το 46 π.Χ. το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Σύμφωνα με αυτό, ο Φεβρουάριος από τελευταίος μήνας του έτους μετατέθηκε σε δεύτερο, μετά τον Ιανουάριο.
Η διάρκειά του ήταν 30 ημέρες. Παράλληλα, μεταξύ της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου πρόσθεταν άλλη μία μέρα, δηλαδή η 24η Φεβρουαρίου υπολογιζόταν δύο φορές. Κι επειδή η μέρα αυτή ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου – 1η Μαρτίου -, η δεύτερη 24η Φεβρουαρίου που προστέθηκε ονομάστηκε δις έκτη μέρα, δηλαδή δεύτερη έκτη μέρα πριν από το Μάρτιο.
Γιατί θεωρείται κακότυχο το δίσεκτο έτος.
Επειδή τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την ύπαρξη μιας επιπλέον μέρας κυκλοφόρησαν διάφορες μυθοπλασίες και δεισιδαιμονίες σχετικά.
Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν τον Φλεβάρη τον μήνα τον νεκρών. Ο Θεός Άδης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ζωντανούς και μοίραζε κακοτυχία. Έτσι σιγά σιγά θεωρήθηκε κακοτυχία του δίσεκτου έτους.
Στην Ελλάδα δεν τελούνταν γάμοι, κάτι που τα ζευγάρια αποφεύγουν ακόμα και σήμερα.