Πώς φτάνουμε στη ρίζα του προβλήματος και στην επίλυσή του;
Η σύμβουλος οργάνωσης Marie Kondo, σε μία προσπάθεια να “διώξει” την ακαταστασία από τις ζωές μας, δημιούργησε τη δική της προσωπική μέθοδο, την οποία αν ακολουθήσουμε, υπόσχεται ότι θα μας οδηγήσει σε έναν κόσμο χωρίς στρες και ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και ήρεμοι.
Η Kondo ονόμασε τη μέθοδό της KonMari και την περιγράφει αναλυτικά στο βιβλίο της με τον αισιόδοξο τίτλο “The Life Changing Magic of Tidying: A Simple, Effective Way To Banish Clutter Forever” (Η μαγεία του συγυρίσματος: ένας απλός, αποτελεσματικός τρόπος να εξαφανίσεις την αταξία για πάντα).
Βήμα πρώτο: αναγνώριση
Η πρώτη κίνηση είναι να ρίξουμε μία ματιά στο σπίτι και στη δυσφορία που πιθανά προκαλούν τα αντικείμενα τριγύρω μας. Καθένας από εμάς έχει πιθανά έναν διαφορετικό χώρο του σπιτιού του ο οποίος είναι ο πλέον ακατάστατος. Τι συμβολίζει ο χώρος στον οποίο έχει συγκεντρωθεί αυτός ο σωρός “προβλημάτων”;
Καθιστικό και τραπεζαρία: Αυτά είναι τα κύρια δωμάτια διασκέδασης. Η ακαταστασία σε αυτούς τους χώρους μπορεί να σημαίνει ότι κρύβουμε τον αληθινό μας εαυτό από τον κόσμο.
Κουζίνα: Η λειτουργία της είναι αυτονόητη. Η ακαταστασία στην κουζίνα (εδώ αφήνουμε σχεδόν τα πάντα για εύκολη πρόσβαση -από φορτιστές και πορτοφόλια, μέχρι το μπολ του σκύλου) μπορεί να υποδεικνύει δυσκολία θρέψης και καλλιέργειας τόσο για εμάς, όσο και για όλη την οικογένεια.
Διάδρομοι: Οι διάδρομοι αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να κινούμαστε αβίαστα. Οι ακατάστατοι διάδρομοι μπορεί να δείχνουν ότι το μονοπάτι της ζωής μας δεν είναι σαφώς καθορισμένο ή μελετημένο.
Υπνοδωμάτιο: Η ακαταστασία στο υπνοδωμάτιο δείχνει την κούρασή μας και μπορεί να αναστείλει την οικειότητα με τον σύντροφό μας.
Μπάνιο: Η ακαταστασία σε αυτό το μέρος, στο οποίο συνήθως πραγματοποιείται ένα βήμα της διαδικασίας ετοιμασίας μας πριν βγούμε από το σπίτι για να “αντιμετωπίσουμε” τον κόσμο, δείχνει ότι μάλλον δεν έχουμε αρκετή αυτοεκτίμηση.
Ντουλάπες: Αν οι ντουλάπες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ό,τι είναι κρυμμένο, είναι ακατάστατες, εμποδίζουμε την ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε τη διορατικότητά μας και τη διαίσθησή μας, με αποτέλεσμα να αδυνατούμε να “διαβάσουμε” τους εαυτούς μας και τις καταστάσεις τριγύρω μας.
Σοφίτα: Οι σοφίτες συνήθως συμβολίζουν τη σύνδεσή μας με τον παρελθόν, τις οικογένειές μας ή τους προγόνους μας ή ακόμη και με τον ανώτερο εαυτό μας. Αν έχουμε γεμίσει τη σοφίτα με ανεπιθύμητα πράγματα, τότε μάλλον χρειάζεται να λύσουμε παρελθοντικά ζητήματα.
Υπόγειο: Όπως στις σοφίτες, συχνά και στα υπόγεια αποθηκεύονται ανεπιθύμητα ή αχρησιμοποίητα αντικείμενα. Τα υπόγεια αντιπροσωπεύουν το υποσυνείδητο. Ένα ακατάστατο υπόγειο μπορεί να μειώσει την διαίσθησή μας.
Γκαράζ: Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν την ανεξαρτησία μας. Αν υπάρχει τόσο μεγάλη ακαταστασία στο γκαράζ μας, η οποία δεν μας επιτρέπει την μετακίνηση του αυτοκινήτου με ευκολία, τότε μάλλον νιώθουμε δυσκολία να κινηθούμε στη ζωή μας προς τα εμπρός.
Δεύτερο βήμα: οργάνωση
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Μετά την αναγνώριση, η οργάνωση έρχεται εφόσον ακολουθήσουμε 5 μικρές συμβουλές. Αυτές, όπως τις αποκαλύπτει η Δρ Northrup με βάση τη μέθοδο KonMari, είναι:
Μην πείσεις τον εαυτό σου ότι θα τακτοποιήσει την ακαταστασία “σιγά-σιγά”. Η τεχνική είναι καταδικασμένη. Αντί αυτού, όρισε ένα συγκεκριμένο διάστημα, αφοσιώσου στην προσπάθεια και τακτοποίησε τα πάντα, μία και καλή.
Οραματίσου τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ζεις στο σπίτι σου, αλλά φρόντισε το όραμά σου να είναι συγκεκριμένο. Ρώτα τον εαυτό σου γιατί ονειρεύεσαι αυτό ακριβώς και βρες την απάντηση. Αυτή θα είναι το κίνητρό σου. Για παράδειγμα: “Θέλω να ζω σε ένα καθαρό, περιποιημένο σπίτι, γιατί βλέποντάς το ηρεμώ και μπορώ να ξεκουράζομαι καλύτερα”.
Προσδιόρισε αν κάθε στοιχείο μέσα στο σπίτι, πυροδοτεί τη χαρά σου ή όχι. Πριν πετάξεις το οτιδήποτε, χρειάζεται να βεβαιωθείς ότι πετάς κάτι που δεν αγαπάς. Ένας τρόπος να το εξακριβώσεις, σύμφωνα με την Kondo είναι να αγγίζουμε κάθε στοιχείο, παρατηρώντας αν το σώμα μας αντιδρά συναισθηματικά σε αυτό.
Πριν ξεκινήσεις το συγύρισμα, πρέπει να έχεις τελειώσει εντελώς με το ξεσκαρτάρισμα.
Τέλος, όταν ξεκινήσεις, να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να τακτοποιείς ανά δωμάτιο, αλλά ανά κατηγορία αντικειμένου. Για παράδειγμα, αν θέλεις να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου τότε βγάζεις από όλες τις ντουλάπες, σε όλα τα δωμάτια, όλα τα ρούχα του σπιτιού και ξεκινάς να τα συγυρίζεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσεις να τα οργανώσεις όλα καλύτερα, βάζοντας ομοειδή αντικείμενα στον ίδιο χώρο. Έτσι, στο μέλλον, θα τα βρίσκεις πιο εύκολα, θα τα επιστρέφεις πιο εύκολα στη θέση τους και θα αποφύγεις να έρθεις ξανά στη θέση που ήσουν πριν οργανωθείς.
Για καλύτερη οργάνωση, η Kondo προτείνει την εξής σειρά: Ρούχα, Βιβλία, Χαρτιά, Όλα τα υπόλοιπα (τα οποία μπορείς να χωρίσεις σε υποκατηγορίες). Καλή τύχη!
Bonus: Πώς αποχωριζόμαστε ένα αντικείμενο;
Η Kondo υπογραμμίζει πως όταν παίρνουμε την απόφαση να απαλλαχτούμε από κάποια πράγματα, αυτό δεν σημαίνει πως πετάμε τις τρυφερές μας αναμνήσεις ούτε ότι εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας. Μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι αντί αυτού, απελευθερώνεται η ενέργεια αυτών των πραγμάτων και αντίστοιχα η δική μας.
Η τακτοποίηση και η οργάνωση του σπιτιού, μας κάνει να αισθανόμαστε υγιείς και αυτό είναι ζωτικής σημασίας και σίγουρα, πολυτιμότερο από ένα παλιό μπλουζάκι.
Δες ένα βίντεο με το σπίτι πριν και μετά την εφαρμογή της μεθόδου KonMari: