Το μαρούλι είναι θρεπτικό και κυκλοφορεί σε τόσες πολλές ποικιλίες όμως είναι και αρκετά ευαίσθητο. Όμως μπορείτε να αποθηκεύσετε το μαρούλι για να διατηρηθεί τραγανό και φρέσκο έως και 10 ημέρες.
Είτε ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ, είτε στη λαϊκή είτε κατευθείαν από τον κήπο σας για να δείτε εάν το μαρούλι είναι έτοιμο για κατανάλωση αναζητήστε τα παρακάτω:
Όταν σκέφτεστε πώς να αποθηκεύσετε το μαρούλι, «η ποικιλία του μαρουλιού έχει μικρότερη σημασία από το πώς το αγοράσατε: σε συσκευασία ή όχι.
Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης μαρουλιού είναι:
Αν και τα μαρούλια χρειάζονται υγρασία για να αποθηκευτούν σωστά, η υπερβολική υγρασία θα τα ποτίσει και θα τα κάνει να γίνουν γλοιώδη γρήγορα.
Τα περισσότερα μαρούλια σε συσκευασίες προ-πλένονται και στεγνώνονται πριν από τη συσκευασία. Αποθηκεύστε αυτούς τους τύπους μαρουλιού στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου με υψηλή υγρασία, στη συνέχεια ανοίξτε και χρησιμοποιήστε το όπως θέλετε.
Για ασυσκεύαστα μαρούλια πλύνετε τα φύλλα λίγο πριν το γεύμα. Δείτε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε το μαρούλι απευθείας από τον κήπο ή την λαϊκή αγορά:
Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα κουζίνας, στεγνώστε τα φύλλα.
Με ένα νέο, στεγνό φύλλο χαρτιού κουζίνας τυλίξτε το μαρούλι, μετά μεταφέρετέ το σε μια σακούλα τροφίμων με φερμουάρ και κλείστε το επάνω μέρος.
Δείτε ακόμη Διατήρηση τροφίμων: 14 Τρόφιμα που Μπορούν να Αποθηκευτούν Περισσότερο από όσο Νομίζετε
Τοποθετήστε το μαρούλι στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου με υψηλή υγρασία.
Εάν θέλετε να πλύνετε το μαρούλι σας εκ των προτέρων, ψιλοκόψτε το όπως θέλετε, πλύντε το καλά και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Στη συνέχεια, στρώστε σε μια σακούλα τροφίμων με φερμουάρ ή σε αεροστεγές δοχείο με στεγνό χαρτί κουζίνας και κλείστε την.
Τοποθετήστε το μαρούλι στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου με υψηλή υγρασία.
Ελέγχετε το μαρούλι κάθε ή δύο μέρες. Εάν το χαρτί κουζίνας βραχεί με την πάροδο του χρόνου, αντικαταστήστε το με στεγνό ή αν κάποια φύλλα αρχίσουν να αλλοιώνονται, βγάλτε τα και πετάξτε τα.
Αν και είναι δυνατό να καταψυχθεί το μαρούλι, θα καταστρέψει την τραγανή υφή και θα καταλήξετε με ένα γλοιώδες σωρό από φύλλα μόλις ξεπαγώσει. (Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, είναι λογικό ότι το μαρούλι είναι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να καταψύξετε.
Με τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, τα φύλλα μαρουλιού θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου 7 έως 10 ημέρες.
Προσέξτε για σημάδια υπερβολικής υγρασίας, μαρασμού, σκούρα φύλλα και καφέ ή σκουριές κηλίδες. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι το μαρούλι σας αρχίζει να χαλάει και χρησιμοποιείται καλύτερα ως «τροφή» για το κομπόστ και όχι για εσάς.
Δείτε επίσης Το παραδοσιακό κόλπο της γιαγιάς για να διατηρείς και να μην χαλάει η φέτα ακόμα και για μήνες
Αν θέλετε ένα φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση των ρυτίδων, φτιάξτε μια σπιτική… Read More
Συχνά απορρίπτεται ως απόβλητο αλλά ο φλοιός ρυζιού έχει εκπληκτικές χρήσεις για τον κήπο. Αυτά… Read More
Χρειάστηκε ποτέ να καλέσετε έναν υδραυλικό επειδή η αποχέτευση σας βούλωσε και σας αφήσει με… Read More
Σε όλους αρέσει να νιώθουν ζωντανοί και φρέσκοι, ανεξάρτητα από το στάδιο της ζωής τους.… Read More
Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι από τα σημεία εκείνα που δεν τα καθαρίζουμε τόσο συχνά… Read More
Μπορείτε συνήθως να καταλάβετε πόσο βρώμικο είναι το αυτοκίνητό σας κοιτάζοντάς το. Συνήθως υπάρχει λάσπη… Read More
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.
Περισσότερα