Φτιάξε σπιτικό τυρί GOUDA – Με 4 Λίτρα Γάλα Παίρνεις 2 Κιλά Τυρί

Ναι, καλά καταλάβατε… Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτό το υπέροχο τυράκι στο ΣΠΙΤΙ μας! Εύκολα!

Υλικά:

  • 4 λίτρα γάλα φρέσκο
  • 1 κουταλιά γιαούρτι (από αυτό με την πέτσα)
  • 1 κσ υγρή τυροπυτιά (3 γρ)
  • αλάτι ψιλό

Διαδικασία:

  1. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε να κρυώσει ως τους 30C.
  2. Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
  3. Διαλύουμε την τυροπυτιά σε 3-4 κσ κρύο νερό και προσθέτουμε το διάλυμα στο γάλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 5΄.
  4. Αφήνουμε το γάλα να ηρεμήσει για 1 ώρα, προκειμένου να πήξει.
  5. Βυθίζουμε ένα μακρύ μαχαίρι στην κατσαρόλα και κόβουμε το πήγμα σε κύβους 1εκ. περίπου.
  6. Αφήνουμε να σφίξουν για 10΄.
  7. Πολύ αργά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του πήγματος στους 39C, ανακατεύοντας απαλά κάθε λίγο για να μην κολλήσουν τα κομματάκια (θα πρέπει να φτάσουμε την επιθυμητή θερμοκρασία σε 45΄).
  8. Αφήνουμε να κατασταλάξει, αφαιρούμε 3 κούπες τυρόγαλο και προσθέτουμε 3 κούπες νερό 39C.
  9. Για 45΄ακόμη κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή (39C) και κάθε 15΄επαναλαμβάνουμε το βήμα 8 (άλλες δύο φορές δηλαδή).
  10. Καλύπτουμε ένα σουρωτήρι με τουλπάνι και ρίχνουμε προσεκτικά το τυρί μας να στραγγίξει και να φύγουν τα πολλά υγρά.
  11. Μεταφέρουμε σε καλούπι* και το πιέζουμε με βάρος 9 κιλών για 45΄.
  12. Αναποδογυρίζουμε το τυρί και πιέζουμε με βάρος 18 κιλών για 3 ώρες
  13. Βγάζουμε το τυρί από το καλούπι και το βυθίζουμε σε κρύα άρμη** για 3 ώρες, αναποδογυρίζοντάς το συχνά (κάθε 45΄)
  14. Βγάζουμε και σκουπίζουμε το τυρί να στεγνώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο ξεσκέπαστο για 25 μέρες, οπότε και θα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Κάθε μέρα το αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσει ομοιόμορφα.

Η συνταγή μας δίνει ένα μικρό κεφάλι τυρί (περίπου 2 κιλά)

Διάβασε επίσης – Πως να φτιάξετε μόνοι σας ΣΠΙΤΙΚΟ Ζαμπόν Γαλοπούλας!

Λίγα μυστικά ακόμα

* Καλούπια μπορείτε να φτιάξετε με πλαστικά δοχεία που θα τα γεμίσετε τρύπες, κουβαδάκια, μπωλ, ακόμη και μπουκάλια νερού.

Related Post

** Σε 1 λίτρο ζεστό νερό διαλύουμε 1 1/2 κούπα αλάτι και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Για να χρησιμοποιήσουμε την άρμη, τη βάζουμε σε ένα μπωλ και βουτάμε μέσα το τυρί. Έπειτα τη φυλάμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα τη χρειαστούμε και προσθέτουμε αλάτι τόσο, ώστε να μη διαλύεται άλλο, όση ώρα και αν ανακατεύουμε.

Καλή επιτυχία!

via kouzinorama / φώτο

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

Πώς να Διακοσμήσετε με τα Κύματα του Ωκεανού έναν Τοίχο

Τα κύματα του ωκεανού ζωγραφισμένα σε έναν τοίχο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ποικιλία διακοσμήσεων… Read More

21 Μαΐου, 2024

Ένα Έξυπνο Κόλπο για να Κερδίζετε Πάντα στο Πέτρα, Ψαλίδι, Χαρτί!

Ποια τακτική είναι καλύτερη να χρησιμοποιήσετε στο πέτρα, ψαλίδι, χαρτί για να κερδίζετε συνεχώς; Όπως… Read More

20 Μαΐου, 2024

11 Τρόφιμα που Όλοι Έχουμε Καταναλώσει με Λάθος Τρόπο

Δίνουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο τι καταλήγει στα τραπέζια μας αυτές τις μέρες. Η ποιότητα… Read More

20 Μαΐου, 2024

Πως να Οργανώσετε Εύκολα Τα ρούχα σας Σύμφωνα με τη Μαρί Κοντό

Οργανώσετε τα ρούχα σας χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο KonMari, ώστε να στέκονται όρθια για να εξοικονομήσετε… Read More

20 Μαΐου, 2024

Διώξε την Ανασφάλεια: 12 Πράγματα που μια Γυναίκα Δεν Πρέπει να Νιώθει άσχημα μεγαλώνοντας

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας οι γυναίκες ενθαρρύνονται να αποδέχονται τον εαυτό τους… Read More

20 Μαΐου, 2024

Ανακαλύψτε τα Νυχτερινά Θαύματα του Καροτέλαιου για την Ευεξία σας

Το καροτέλαιο, που προέρχεται από τους πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά σπόρους των καρότων, συχνά θεωρείται… Read More

20 Μαΐου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα