Παστερίωση αυγών

Ξέρουμε όλοι, πόσο επικίνδυνη είναι η χρήση ωμών αυγών, λόγω της πιθανότητας ύπαρξης σαλμονέλας και άλλων βακτηριδίων.

cookistry

Οι στατιστικές λένε ότι οι πιθανότητες να βρεθεί σαλμονέλα στο αυγό είναι 1 στις 20.000.  Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος καταναλωτής αυγών, υπάρχει πιθανότητα να έρθει σ’ επαφή με μολυσμένο από σαλμονέλα αυγό, 1 φορά στα 84 χρόνια.  Οι πιθανότητες είναι μικρές, αλλά ο σκεπτικισμός είναι διάχυτος ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό.  Τι γίνεται λοιπόν, στην περίπτωση, που μια συνταγή απαιτεί ωμά αυγά;  Παστεριώστε τα!  

Άκουσα γιατρό, σε τηλεοπτική εκπομπή, να συνιστά για την σαλμονέλα εμβάπτιση των αυγών μέσα σε δυνατό διάλυμα νερού με ξύδι, για 5 λεπτά.

Related Post

Έψαξα παρ’ όλα αυτά για πιό σχολαστική μέθοδο παστερίωσης και ιδού οι οδηγίες, που βρήκα:
Ολόκληρα αυγά:  
Τοποθετούμε τα αυγά μέσα σε μεταλλικό δοχείο με νερό, στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μια πετσέτα, ώστε τα αυγά να μην ακουμπούν ούτε στον πάτο του δοχείου ούτε στα τοιχώματα, να καλύπτονται όμως από το νερό.  Σκεπάζουμε τα αυγά με την πετσέτα και ρυθμίζουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 54 βαθμούς.  Ένα θερμόμετρο, το οποίο επίσης να μην ακουμπάει ούτε στα τοιχώματα ούτε στον πάτο του δοχείου, θα βοηθήσει στον ακριβή προσδιορισμό της θερμοκρασίας.  Γιατί είναι σημαντικό να παραμείνουμε στους 54 βαθμούς;  Γιατί στους 60 βαθμούς το ασπράδι αρχίζει να πήζει.  Βάζουμε τα αυγά στον φούρνο για 45 λεπτά και λέμε αντίο στα μικρόβια της σαλμονέλας.

Κρόκοι αυγών:
Κτυπάμε τους κρόκους, προσθέτοντας ένα από τα υγρά, που προβλέπονται από την συνταγή π.χ. νερό, χυμός, γάλα, αλλά όχι λάδι ή μαργαρίνη, σε αναλογία τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας υγρά για κάθε 1 κρόκο αυγού.  Ζεσταίνουμε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά (εδώ ένα θερμόμετρο βοηθάει) και μόλις πάει να κάνει φουσκάλες, το αποσύρουμε από την φωτιά και κτυπάμε γρήγορα με τον αναδευτήρα.  Ξαναβάζουμε στην φωτιά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, κάθε φορά, που πάει να κάνει φουσκάλες.  Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί όταν οι κρόκοι έχουν παραμείνει στην θερμοκρασία των 60 βαθμών για 3 λεπτά.  Κρυώνουμε και χρησιμοποιούμε τα κροκάδια στην συνταγή, κανονικά.

Ασπράδια αυγών:
Αν και ο κύριος φορέας της σαλμονέλας είναι ο κροκός, υπάρχει πιθανότητα, να βρεθεί και στο ασπράδι, το οποίο όμως λόγω της σύνθεσής του δεν ευνοεί την παραπέρα ανάπτυξη των βακτηριδίων.  Παρά ταύτα είναι ασφαλές, να επαναλάβουμε την διαδικασία (3 λεπτά στους 54 βαθμούς), χτυπώντας όμως τα ασπράδια με την ζάχαρη (2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για κάθε ασπράδι).  Χωρίς την ζάχαρη, θα επιτύχουμε την παστερίωση αλλά η μαρένγκα θα είναι ατελής.
via whatcanidoathome

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
Jim Taylor

Γεια σου είμαι ο Jim Taylor, μου αρέσει να ψάχνω και να ενημερώνομαι για οτιδήποτε νέο κυκλοφορεί. Αγαπάω την τεχνολογία και το lifestyle. Αν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου μπορείς στο mail μου

Recent Posts

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

45 Τραπέζια από Παλέτες για Εσωτερικούς και Εξωτερικούς Χώρους

Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More

30 Απριλίου, 2024

5 Τρόποι για να Καθαρίσετε Γρήγορα Λεκέδες σε Καπελάκια Τζόκεϊ

Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο, τα καπέλα τζόκεϊ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.… Read More

30 Απριλίου, 2024

Τα 10 λάθη καθαρισμού μπάνιου που δεν πρέπει να κάνουμε

Ο καθαρισμός του μπάνιου σας είναι απαραίτητος για την προσωπική σας υγιεινή καθώς είναι από… Read More

30 Απριλίου, 2024

Πώς να Καθαρίσετε μια Ακρυλική Μπανιέρα Χωρίς Τρίψιμο και Χημικές Ουσίες

Οι ακρυλικές μπανιέρες είναι πολύ δημοφιλείς. Είναι πιο ελαφριές από τις εμαγιέ και διατηρούνται πιο… Read More

29 Απριλίου, 2024

Γιατί Πρέπει να Βάλετε Οδοντόκρεμα στο Καζανάκι της Τουαλέτας

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν απλά κόλπα για να κάνουν το καθάρισμα να μην διαρκεί ώρες. Φυσικά,… Read More

29 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα