Oι επιστήμονες προειδοποιούν: το ρύζι ίσως κάνει τεράστιο κακό στον οργανισμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση ρυζιού μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προειδοποιούν πως αν το ρύζι δεν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο και αιτία είναι ότι το ρύζι περιέχει αρσενικό.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το αρσενικό είναι ένα μεταλλοειδές στοιχείο που εμφανίζεται σε μεθυλιωμένη οργανική μορφή και σε ανόργανη μορφή. Το αρσενικό σε ανόργανη μορφή είναι καρκινογόνο, όπως έχει επισημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  από το 2012. Η έκθεση στο ανόργανο αρσενικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, ενώ ευθύνεται για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και διαταραχές ανάπτυξης σε έμβρυα.  Το ρύζι είναι πηγή συγκέντρωσης ανόργανου αρσενικού και αυτό γιατί το ανόργανο αρσενικό συσσωρεύεται στους κόκκους ρυζιού και, κυρίως, στο περίβλημα του κόκκου.

Γιατί όμως το ρύζι περιέχει αρσενικό; Το αρσενικό διαχέεται στο περιβάλλον με τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων. Καθώς τα φυτά ρυζιού χρειάζονται άφθονο νερό για την ανάπτυξή τους, απορροφούν ακόμη περισσότερο αρσενικό από το χώμα σε σχέση με άλλoυς σπόρους. Μάλιστα, το καστανό ρύζι περιέχει ακόμη περισσότερο αρσενικό στον εξωτερικό φλοιό του από το άσπρο ρύζι, ο οποίος αφαιρείται για να παραχθεί το άσπρο ρύζι.

Related Post

Το πόσο αρσενικό περιέχεται στο ρύζι εξαρτάται από τον τύπο του ρυζιού και την περιοχή καλλιέργειάς του. Το λευκό ρύζι για μπασμάτι και αυτό για σούσι που καλλιεργούνται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Καλιφόρνια φέρεται να περιέχουν τη μισή ποσότητα ανόργανου αρσενικού από άλλα είδη ρυζιού. Αντίθετα, το ρύζι παραγωγής ΗΠΑ και ιδίως Τέξας, Λουιζιάνα και Αρκάνσας έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Ακόμα και το βιολογικό ρύζι περιέχει ανόργανο αρσενικό.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Πώς μπορούμε λοιπόν να καταναλώσουμε ρύζι με ασφάλεια; Η λύση είναι ο σωστός τρόπος μαγειρέματός του. Αφήνουμε το ρύζι να μουλιάσει σε νερό αποβραδίς, ιδανικά για 8 ώρες. Στη συνέχεια το βάζουμε σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο νερό μέχρι αυτό να τρέχει καθαρό. Το βάζουμε με νερό – σε αναλογίες 5 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι. Όταν το νερό πάρει βράση, κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

*Με πληροφορίες από Telegraph
via mamapeinao

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr

Recent Posts

Οι επαγγελματίες καθαρισμού απαντούν: 5 καθαριστικά προϊόντα που δεν χρειάζεστε

Το να έχετε ένα καθαρό σπίτι δεν είναι εύκολο, ακόμη και με όλα τα προϊόντα… Read More

26 Απριλίου, 2024

Τα 12 καλύτερα έξυπνα κόλπα για να γίνετε επαγγελματίες Σεφ στην κουζίνα

Για μερικούς ανθρώπους, η κουζίνα είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού, ενώ άλλοι προτιμούν να… Read More

26 Απριλίου, 2024

Είναι αλήθεια τόσο κακό να σπάτε τα σπυράκια σας; Εδώ θα βρείτε την απάντηση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επιθυμία να σπάσετε ένα σπυράκι τη στιγμή που θα… Read More

26 Απριλίου, 2024

10 Είδη Γυναικείων Παπουτσιών που Δεν Είναι Τόσο Μοντέρνα όσο Φαίνονται

Όχι μόνο μοντέρνα, αλλά και πολλά γνωστά είδη παπουτσιών συχνά αποδεικνύονται μη πρακτικά. Η αγορά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Έξυπνα Κόλπα για να Ξυπνήσετε Γρήγορα το Πρωί

Το πρωί, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ειδικά αν πάνε στη δουλειά… Read More

26 Απριλίου, 2024

Το Κοτοπουλάκι δεν το πλένουμε με νεράκι

Για τη διατήρηση της υγείας μας, είναι απαραίτητο να απολυμαίνουμε τα προϊόντα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται… Read More

25 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα