Γιατί την Πρωταπριλιά Λέμε Ψέμματα και κάνουμε πλάκες και φάρσες; Πώς ξεκίνησε αυτό το παγκόσμιο έθιμο

Η Πρωταπριλιά γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Απριλίου και έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα ψέμματα, τις πλάκες και τις φάρσες. Όσοι κάνουν φάρσες φωνάζουν μόλις αποκαλύπτεται “Πρωταπριλιά!”.

Αρκετές εφημερίδες, websites και ενημερωτικά μέσα, την ημέρα της Πρωταπριλιάς κάνουν φάρσες στο κοινό τους αναφέροντας ψεύτικες και ακραίες ιστόριες. Αν και η Πρωταπριλιά είναι μια πολύ δημοφιλής μέρα σε όλο τον κόσμο, φυσικά δεν είναι αργία.

φώτο samoaglobalnews

Γιατί την Πρωταπριλιά Λέμε Ψέμματα και κάνουμε πλάκες και φάρσες

Παρόλο που οι ιστορικοί είναι σε γενικά πλαίσια αβέβαιοι για τις ρίζες της Πρωταπριλιάς, η πιο δημοφιλής εξήγηση για το ξεκίνημα της είναι η αλλαγή του ημερολογίου από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό.

Related Post

Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII αποφάσισε το νέο ημερολόγιο να ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου, αντί για τον μέχρι τότε εορτασμό του νέου έτους στα τέλη Μαρτίου. Αυτή η αλλαγή στο ετήσιο ημερολόγιο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τη Γαλλία. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη συνέχισε με το Ιουλιανό ημερολόγιο. Ως αποτέλεσμα, όσοι υιοθέτησαν το νέο ημερολόγιο άρχισαν να αναφέρονται σε αυτούς που αρνήθηκαν να αλλάξουν ως «ανόητοι», σηματοδοτώντας έτσι την αρχή μιας παράδοσης που θα συνεχίσουμε να τηρούμε στους επόμενους αιώνες.

Μια άλλη εξήγηση για την προέλευση αυτής της παράδοσης είναι αυτή της ανοιξιάτικης συνήθειας του ανάλαφρου κεφιού που πιστεύεται ότι έχει παρατηρηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου εδώ και αιώνες. Για παράδειγμα, στην αρχαία Ρώμη μια γιορτή που ονομαζόταν «Ιλαρία» γιορταζόταν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ως την ημέρα κατά την οποία ο Θεός Άττις αναστήθηκε. Ομοίως στην Ινδία το Holi γιορτάζεται την ίδια εποχή του χρόνου ως αφορμή για παιχνιδιάρικη διάθεση. Ίσως μπορούμε να βρούμε την προέλευση της πρωταπριλιάς στη συνολική ατμόσφαιρα και στο κέφι που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες την εποχή του χρόνου που ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην άνοιξη.

© Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη ή χωρίς τοποθέτηση ενεργού link της πηγής σε εμφανές σημείο
toftiaxa.gr

Αγάπη και πάθος για δημιουργία με απλά και καθημερινά υλικά. Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Αγαπημένη, η διακόσμηση και οι λύσεις για μικρούς χώρους καθώς και οι πρακτικές και νόστιμες συνταγές

Share
Δημοσιεύθηκε από τον
toftiaxa.gr
Ετικέτες: Πρωταπριλιά

Recent Posts

Το Αγγούρι είναι το φυσικό κολλαγόνο για το πρόσωπο: Κρέμα πρωί και βράδυ με εξαιρετικά οφέλη

Στην επιδίωξη μιας πιο νεανικής και ζωντανής επιδερμίδας, τα φυσικά συστατικά είναι συχνά θαυματουργά. Ένα… Read More

12 Μαΐου, 2024

50 Υπέροχες Ιδέες Διακόσμησης Μικρής Βεράντας

Εάν έχετε μια πολύ μικρή βεράντα ή απλώς μια είσοδο, θα πρέπει να τη διακοσμήσετε… Read More

8 Μαΐου, 2024

Σιδέρωμα Κουρτίνας: 7 έξυπνα κόλπα για να μην παιδεύεστε με τις ώρες

Το σιδέρωμα κουρτινών είναι μια πολύ χρονοβόρα και βαρετή εργασία. Ωστόσο, με μικρά έξυπνα κόλπα… Read More

8 Μαΐου, 2024

50 Ράφια από Παλέτες που Μπορείτε να Φτιάξετε Μόνοι σας

Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More

6 Μαΐου, 2024

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό αντηλιακό;

Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More

6 Μαΐου, 2024

48 Ιδέες Πολύχρωμης Διακόσμησης Τραπεζαρίας

Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More

30 Απριλίου, 2024

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.

Περισσότερα