Τα τηγανητά καλαμάρακια είναι από τα αγαπημένα ειδικά τώρα στην περίοδο που διανύουμε με την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή. Το να πετύχεις τραγανά καλαμαράκια τα οποία μέσα δεν είναι “λάστιχο” δεν είναι τόσο εύκολο και απλό όσο φαίνεται. Τα τηγανητά καλαμαράκια για να πετύχουν έχουν πολλά μυστικά.
Εγώ προσωπικά μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες τα είχα παρατήσει και τηγανητά καλαμαράκια έτρωγα μόνο σε ταβέρνες. Και οι λόγοι ήταν δύο: Αφενός δεν τα πετύχαινα, έβγαιναν σαν “βραστά” και ηθελες 10 μασέλες να τα μασήσεις (νοικοκυρά λέμε) και αφετέρου κάψιμο βρε παιδιά! Πόλεμος! Τα λάδια από τα μπαμ μπουμ έχει τύχει να φτάσουν στο ταβάνι! Γελάς ε; Πραγματικά τα καλαμαράκια μπορούν να σου κάνουν εγκαύματα γιατί αν δεν έχουν στεγνώσει καλά σκάνε, και όταν λέω σκάνε το εννοώ!
Τους έδωσα όμως μια τελευταία ευκαιρία. Αποφάσισα να ακολουθήσω διάφορα μυστικά που βρήκα γύρω γύρω και κάνοντας τα συνδυαστικά πέτυχα το απόλυτο αποτέλεσμα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα.
Όταν αγοράζουμε φρέσκα καλαμαράκια τότε πρέπει να τα καθαρίσουμε κιόλας. Αν έχεις μαμά, γιαγιά ή καμιά θεία αφήσε την δουλειά σε αυτές. Αν όμως δεν υπάρχει τίποτα τότε βάλε γάντια και ξεκίνα. Εδώ να σου πω οτι την πρώτη φορά που καθάρισα καλαμαράκια έγινε ο κακός χαμός με τα μελάνια. Τα έφτασα μέχρι τα πλακάκια (ξέρω επεισοδειακή η σχέση μου με τα καλαμαράκια).
Μετά απο πολλές δοκιμές και διάφορα μυστικά έχω καταλήξει ότι αυτό είναι μείζονος σημασίας για την απόλυτη επιτυχία. Αφού έχετε πλύνει τα καλαμαράκια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι. Όπως είναι εκεί μέσα και αράζουν ρίξτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και ανακατέψτε να πάει παντού στα καλαμαράκια. Αφήστε όπως είναι ένα τεταρτάκι. Η μαγειρική σόδα βοηθάει το καλαμάρι να μαλακώσει και να μην είναι λάστιχο όταν το τρώτε. Μην αμελήσετε αυτό το βήμα! Αφού περάσει το τέταρτο ξεπλύνετε καλά να φύγει όλη η μαγειρική σόδα και να είναι πεντακάθαρα.
Εδώ παιδιά κρίνεται αν μέσα στο σπίτι θα γίνει πόλεμος από τα λάδια ή όχι. Πολύ σημαντικό βήμα. Τα καλαμαράκια θέλουν πάρα μα πάρα πολύ καλό στέγνωμα. Και όταν λέμε καλό στέγνωμα το εννοώ! Να μην σου πω να πάρεις το σεσουάρ (πλακίτσα, αν και το έχω σκεφτεί δεν το κρύβω).
Βγάλτε τα καλαμαράκια από το σουρωτήρι και βάλτα επάνω σε απορροφητικό χαρτί καλής ποιότητας έτσι; Αλλιώς μετά θα θες άλλη μια ώρα να ξεκολλήσεις τα χαρτάκια από πάνω (το έπαθε μια γνωστή μου, όχι έγω). Ταμπονάρετε καλά και πιέζετε τα καλαμάρια με όσο χαρτί χρειαστεί για να είναι απολύτως στεγνά. Απολύτως, ούτε σταγόνα.
Και τώρα με προσοχή ρίχνεις λίγα καλαμαράκια. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν τα ρίχνεις όλα μαζί γιατί θα γίνου σούπα. Θα βράσουν και δεν θα τηγανιστούν. Τα ρίχνεις λοιπόν λίγα λίγα, το λάδι πρέπει να είναι αρκετό να τα σκεπάζει, τα τηγανίζουμε για λίγη ώρα μέχρι να πάρουν χρώμα και δεν τα κάνουμε 10 γυροβολιές όταν τηγανίζονται. Τα αφήνουμε στην ησυχία τους. Μπορεί επειδή τα έχουμε στεγνώσει καλά να μην σκάνε αλλά για καλό και για κακό βάλε και μια σίτα πάνω στο τηγάνι γιατί όλα και κάποιο αντιδραστικό θα σκάσει.
Μόλις έχουν πάρει χρωματάκι τα βγάζεις και συνεχίζεις με το υπόλοιπα – θυμάσαι παραπάνω είπαμε λίγα λίγα -. Τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί και βάζεις λεμονάκι.
Σερβίρονται ζεστά αλλά μπορούν να φαγωθούν και πιο μετά.
Αν λοιπόν ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα θα δείτε ότι τα καλαμαράκια έχουν τα μυστικά τους και μπορείτε να τα απολαύσετε στο σπίτι σας και όχι μόνο σε ταβέρνες.
Εάν έχετε μια πολύ μικρή βεράντα ή απλώς μια είσοδο, θα πρέπει να τη διακοσμήσετε… Read More
Το σιδέρωμα κουρτινών είναι μια πολύ χρονοβόρα και βαρετή εργασία. Ωστόσο, με μικρά έξυπνα κόλπα… Read More
Τα ελεύθερα και επιτοίχια ράφια από παλέτες είναι μια εξαιρετική λύση για κάθε ρουστίκ ή… Read More
Μας αρέσει ο ζεστός καιρός το καλοκαίρι - ή ακόμα και την άνοιξη όταν είμαστε… Read More
Το φωτεινό χρώμα δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα, ειδικά αν είστε λάτρης των χρωμάτων… Read More
Οι παλέτες είναι τέλειες για την κατασκευή επίπλων. Το κύριο πλεονέκτημα των τραπεζιών παλέτας είναι… Read More
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies.
Περισσότερα